Tonda

Taky jsem se nejdřív lek, že pojedeme na Rajskou Zahradu. V kontextu letošních přesunů by mě to ani moc nepřekvapilo. :D

Jinak na týhle šifře se mi hrozně líbilo, jak člověk od začátku věděl, co chce dělat, a postupně odhaloval zákonitosti, jak to funguje. :) Trochu jako http://svicky.sifrovacka.org/soubory/07_DESTNIK.pdf, akorát lite verze :D

reakce na #Václaf
Zuza

Možná první a možná poslední šifra, jejíž luštění chtěl někdo dotovat: občan Bolívie, fascinován naším počínáním, nám po třetí hodině ranní nutil bankovku (ne, 1388 to nebyla). Obávajíce se jeho zvratků v našem zadání, po chvíli legrace jsme ho důrazněji vykázali z naší herní zóny. Ovšem kdybychom vyluštili, pravděpodobně bychom vedle hmotné odměny akceptovali i vyjádření obdivu na způsob mexické vlny. 

A jinak... Třináctka? Tak to je pohoda. Než jsme narazili, parádně jsme si zaluštili.

Tribon (Zlá koronaťata)

My ji naprosto tesne vyzvedavali v 11:59 a tak jsme se zasekli pouze na minutu, s podobnym vysledkem jako vetsina tymu :)

Miki (Šestý nesmysl)
Všehochuť Poděkování

Ahoj, chtěl bych moc poděkovat za hru. Kromě pro nás nešťastné nulté šifry a pro mnoho týmů ještě nešťastnější třináctky se nám to moc líbilo.

Mně asi nejvíc nadchly šifry 1 a 3, ale i ostatní stály za to a noční stíhací jízdu jsme si užili dosyta. Díky zpoždění ze startu, které se postupně i kvůli povaze trasy a nutnosti využívat (noční) MHD prodlužovalo, jsme pak na třináctce alespoň ani neměli čas pořádně zmrznout :)

Děkujeme!

Miki (Šestý nesmysl)

R2-D2 byl na světě hned, ale dobrou půlhodinu jsme se snažili bílou a modrou část šifry luštit dál (koneckonců, wiki o R2-D2 záhy říká, že je bílomodrý – no a dál už jsem tu stránku bohužel nedočetl). Naštěstí to pak Honza (ještě relativně včas) vygooglil :)

Miki (Šestý nesmysl)

Čekal jsem to úplně stejně :)

reakce na #Tonda
anonym

Tuhle šifru jsme vyřešili tak trochu náhodou... část týmu si všimla, že první a poslední písmena se u některých slov liší o násobky tří, ale že u vnitřních to ne úplně sedí. Tak jsem si řekl, že to po nich přepočítám a abych se vyvaroval chyb, začal jsem si vypisovat abecedu. Až ve třetině abecedy jsem se rozhodl zalomit si ji po devíti, abych tam ty násobky tří lépe viděl. Navíc jsem pak přidal oddělovače ve třetinách. Teprve po několika slovech si uvědomil, že spojování jejich písmen vlastně kreslí přihrádky polského kříže.

Dominik (DOMA)

Musím přiznat, že jsem taky pracoval se stejným řešením jako tým Proti proudu, ale pak mě druhá polovička našeho týmu naštěstí zachránila :)

Aleš (Mladí muži se smartphony)

Děkujeme za hru. Máme tu krátkou reportáž o naší snaze. https://docs.google.com/document/d/1PIexBv9EGMTxskk6DXRSDe27kTkDxuwV25rwrfYXrOo/edit#

Jan

Teda ta nám ale dala zabrat, jsme byli přesvědčeni, že to je malý polský kříž... 0:-)

Honza (Kanonický řez)

Karel: Díky. Měli jsme velké štěstí, že na 13, 14 i 15 byl(y) aktuálně vedoucí tým(y) zpomalen(y)/ zastaven(y).

A samozřejmě také děkujeme orgům za pěknou hru. A vlastně i za ten unikátní zážitek být v cíli dřív než orgové, to se nám při našem Kuča Indexu už asi nepodaří (-: ale zase nám to poněkud kazí čas na poslední šifře. 0:-)

Sváťa (Fernety Kadla)
Šifra 14 – pyvO moc hezká

Na téhle jsme skončili a padla až v klidu doma. Vtipné je, že máme takový folklór téměř na každém stanovišti halasit "a není to polský kříž?" - i u šifer, kde evidentně není.

Za Boha si nevzpomenu, jestli jsme takhle hlásili i tady...

Karel (Spící Volové)
Dotazy a připomínky Poděkování

Mockrát díky za velmi zajímavou hru!

Většinu dojmů jsme snad sdělili v cíli, takže tady bych už jenom vypíchnul dva body, které ke zmiňované zajímvosti přispěly nejvíce: -- Mnoho šifer bylo postaveno na úplně základních šifrovacích principech, ale bylo to provedeno natolik kreativním způsobem, že si luštění musely užít i zkušené týmy. -- Doprovodné příběhy. Bylo to poprvé v životě, co jsem je během šifrovačky četl.

A samozřejmě gratuluji vítězům! Na 14. stanoviště jsme přišli s náskokem 2 hodin, ale odstřelili jsme se, takže v cíli u nás převládal spíš smutek. Tím spíš, že jsme do hry (opět) vstupovali jako poslední úřadující regulerní vítězové (jo jo, 2016, od té doby nikdo nedošel...) a "obhajoba" byla tak blízko. Ale jo, už to trošku přebolelo a bedna na velké hře se počítá :-) Tak ještě jednou díky!

Yeti (JÁDRO)

Schopnost opustit myšlenku je jistě důležitá. Jenže opustit jde spoustu myšlenek – a je stejně tak důležité neopustit správnou myšlenku a nenahradit ji hovadinou (aspoň ne na příliš dlouho).

Kruciální tady spíš bylo zbytečně to neluštit a postupovat jako Spící volové. Nevím, proč jsme to tedy nedokázali, když na přechozích šifrách jsme s tím neměli problém.

reakce na #Václaf
Petr

takže to nepokládáš za trojana? To je zajímavé

Václaf

Všechny papíry se šiframi ořezáváme podle obsahu, také málokterý z letošních má standardizovaný formát.

reakce na #Miki
Martin (Proti proudu)

Výlet k Norský ulici byl super. :D

Miki (Šestý nesmysl)

Alespoň naše zadání ale nebylo na A3, na výšku bylo kratší. O to podezřelejší to bylo.

reakce na #Václaf reagovali #Václaf
Václaf

O tom, že součet ok na herní kostce je 21, že lze stěny kostky čísly 1–6 očíslovat dvěma způsoby, aby seděly součty, jsme věděli. Ale proč ta devítka?

A nic z toho nelezlo, takže se to musí udělat jinak. Schopnost opustit myšlenku se tu jeví jako kruciální.

reagovali #Yeti
Václaf

Jasným „natrknutím“ z naší strany byla forma a pravidlo, větší nápovědu od nás opravdu nečekejte (nejspíš ani nikdy v budoucnu), navíc na jedenácté šifře.

reakce na #Sváťa
Petr

jo takhle :-)

Václaf

Hřiště uvnitř bylo upřesnění pro stanoviště, které vylučovalo ostatní Rajské zahrady po Praze. Zprávu máte hledat do 10 metrů od stanoviště a současně není třeba vstupovat do běžně uzavřených prostor. Myslím, že umístění zprávy bylo dle pravidel jediné možné.

reakce na #Petr (V řadě za sebou) reagovali #Tonda
Sváťa (Fernety Kadla)

Kdo taky v prvním řádku tušil slovo HESLO? :)

My jsme se dostali do zvláštního sebeutvrzovacího režimu bez znalosti toho, co dělají šipky, ale tak nějak srdíčkem jsme cítili, že působí silou na ty gumové popruhy, co tam vidíme. Probíhaly dialogy jako:

  • no ale u Óčka bych čekal, že ty šipky budou působit třeba dvě

  • no však tam jsou

  • jo tak to jó, tak to je ok

Bylo to ok... až na to, že úplně mimo mísu. :))

Káťa (Proti proudu)

Byli jsme jediní, kdo to prvně nerozřadil podle jazyků a řešení s jedním chybným písmenem: "con me ich hot air áhorn ko norvej strasse" interpretoval jako, že máme hledat javor poblíž solárka u Norské ulice? :D Nepochopený začátek (proč že máme někoho šidit) nás od výletu do Vršovic neodradil...no, aspoň jsme to měli zajímavější a správně jsme to vyřešili až pod těmi opuštěnými javory.

reagovali #Dominik (DOMA)
Tarba (Náhodní kolemjdoucí)

Šifra příjemná, ale poukázala na jednu smutnou věc. Největší problém pro nás byla jednoznačně slovenština.

reakce na #Yeti