Dero (Mladí muži se smartphony)

Pro budoucí generace pro případ, že orgové řešení nedoplní sami.

Každé číslo v zadání je tzv. prvočíselné dvojče. Prvočíselná dvojčata jsou dvě prvočísla s absolutním rozdílem hodnot rovným dvěma, tj. např. [5, 7].

K číslům v zadání doplníme jejich dvojče a díváme se, jestli je doplněné dvojče vyšší, nebo nižší. Pokud je doplněné dvojče vyšší, píšeme tečku. Pokud je doplněné dvojče nižší, píšeme čárku.

Po řádcích takto dostaneme morseovkou mezitajenku NEXTTWIN.

Tu interpretujeme tak, že ke každé dvojici nyní hledáme nejbližší vyšší dvojčata. Zapíšeme si rozdíly ve středních hodnotách aktuálních dvojčat a těch nejbližších vyšších, vydělíme jej šesti a převedeme na písmena tajenky v A26 (anglické abecedě).

(Šesti se dělí z toho důvodu, že vzdálenost mezi všemi po sobě jdoucími dvojčaty vyjma [3, 5]..[5, 7] musí být dělitelná šesti. To platí z toho důvodu, že každé prvočíslo větší než tři lze zapsat vždy ve tvaru 6m - 1 nebo 6m + 1. Tudíž středová hodnota dvojčat v každém páru je vždy rovna některé z hodnot 6m.)

Týna (Jméno Není Priorita)

Díky za letošní ročník a reportáž s možností komentářů naleznete níže ;)

https://docs.google.com/document/d/1yOsXCGHwa00PFncgxXfV3NZ__VyZe2MGJ8NR6o4C15Q/edit?usp=sharing

Aleš (Mladí muži se smartphony)

Díky za hru. Taky jsme něco napsali ;) https://docs.google.com/document/d/11g0zwez6fwUlIipyzuRanvYwz26WYvJJ1mDu9x8UnuI/edit

kaja (SLsTaP)

...a my taky dekujeme! Napsala jsem na sve pomery dost kratkou reportaz, precist si ji muzete tady:

https://docs.google.com/document/d/101DPgRfdfZ0kkNQgy65oHyhMvJMi2idMvnSvnaeLS5U/edit

Musim rict, ze me letos Po trati zastihlo ve spravne potrati nalade - pripravena na vsechno mozne i nemozne. Asi i diky tomu jsem si zvladla hru i pres nejake nedostatky uzit. Na afterparty jsem se pak presvedcila, ze orgove si prubeh predstavovali diametralne odlisne, coz me tedy silne uklidnilo. Takze, orgove, diky za hru! My jsme si ji uzili a pristi rok prijdeme zase!

P.S. Petrovi z tranquila - ja to vidim jinak. Po diskuzi s orgy na after si nemyslim, ze by trvali na interpretaci tohohle konkretniho zneni tajenky. Myslim si, ze orgove chteli tymy poslat dal. Fakt, ze ani s uplnym znenim tajenky tymy neumi najit dalsi stanoviste, je spis prekvapil a pravdepodobne i mrzel.

Sváťa (Fernety Kadla)

Škoda, že jsme sem nedošli, ta by nám spravila náladu po tom trápení na čtyřce.

Dero (Mladí muži se smartphony)

O žádném hintu nevím. My jsme si rozepsali písmena na řádcích a všimli si, že jsou dvou druhů. Potom jsme nějakou dobu koukali na ty množiny písmen a měli z toho takový nespecificky rusko-řecký pocit. A až po chvilce googlení národních cyrilic jsme zjistili, že to je vlastně ukrajinština.

reakce na #Petr
Robert (Opravte Zvířátka)

Jak zvláštně? Úplně v pohodě, jenom ten předposlední řádek by byl trochu oříšek:

HYBAJ GUSTAVE VANDROVNÍKU / ODMÍTÁM / RADEK VYHRÁL / BRR FUJ, ALEŠI, MATYLDA / ANNA HOP / AUVAJS, TOMÁŠ IVANA / ÍHA, KLEOPATRA / ADOLF

reakce na #Kaja (SLsTaP)
Petr

Ješiš, tak to jsem byl ještě dobře daleko. Měl jsem zanalyzováno, že v některých řádcích chybí buď BPX a písmeno nebo NRS a písmeno, ale dál nic. Pak jsem pracoval se sjednocenou potratí abecedou 15písmennou, což logicky nic nedělalo. Byl tam nějaký hint na tu cyrilici, nebo se na to mělo přijít čirou analýzou?

reakce na #Dero (mmss) reagovali #Dero
Petr (Tranquilo, señor!)

I my děkujeme. Za hru i za zjištění, že orgové jsou taky jenom lidi. :) Vzhledem k (na naše poměry) solidnímu umístění je mnohem snazší se za hrou ohlížet smířlivě. Navíc utrpení jsme si zažilo jen jedno - čtyřku jsme si vyžrali až do dna, ale třeba dvojkou jsme prosvištěli, skoro ani nevíme jak. Více v reportáži: https://docs.google.com/document/d/1sYSCJEHjmO7Df-UxTYqUOW1BeHGrOpkEoQ9wEIKoYuc/edit (Nabízíme zde např. několik dalších možných chybných řešení čtvrté šifry... protože o ty je vyložená nouze. :) )

P.S. Jen jedna obecná úvaha, ke které mě přivedly letošní nápovědy... Interpretace řešení je nedílnou součástí šifry, o tom žádná. Že se na Po trati může jednat o součást rovnocennou s vlastním luštěním, už asi taky nikoho nepřekvapí. Ale koncepce nápověd (na čtyřce) na mě dělá dojem, že tahle složka začíná definitivně dominovat. Aneb: Týmu lze za jistých okolností odpustit leccos. Pokud jde o luštění, tak možná i všechno. Ale pokud neví, co to je 10300J, tak prostě nemá nárok jít dál. Neříkám, že to je nutně špatně, ale přijde mi to jako další posun od šifrování k nahlížení orgům do hlavy. :)

Dero (Mladí muži se smartphony)

Ta se luštila úplně sama.

  1. Uhodneš, že máš písmena převést do binárky pomocí A31 (jednatřicítkové abecedy).
  2. Tak to uděláš a každou buňku tabulky expanduješ do nových buněk na šířku (binární číslo).
  3. Potom přečteš tajenku po sloupcích.

Má to jenom pár drobných vad, takže to nejpozději za pět hodin vyluštíš v tradičním Mekáči na Florenci a máš radost, že jsi i letos zažil tradiční Po trati experience (tm).

reakce na #Dominik
Dominik (voy-a-ger)

A toto se řeší jak?

reagovali #Dero
Dero (mmss)

V celé šifře se vyskytují pouze ta písmena ukrajinské cyrilice, která lze zapsat písmeny latinky. Na řádku jsou vždy všechna až na jedno, vždy z jedné z následujících množin:

  • А В С Е І К М Н О Р Т Х (litery cyrilice, řazené dle "anglické" abecedy)
  • A V E I K M N O R S T Ch (náležející česká transliterace, řazená dle ukrajinské abecedy)

Vypíšeme chybějící písmeno na řádku a přeložíme dle potratí abecedy A12: A D E I K L N O R S T V

Proces:

V prvním řádku chybí písmeno O ze sady "litery", to je v sadě 9., přeložíme na 9. písmeno A12 – R V druhém chybí C ze sady "litery", to je v sadě 3., tj. bereme 3. z A12 – E ... V pátém chybí N ze sady "transliterace", to je v sadě 7., tj. bereme 7. z A12 – N V šestém chybí E ze sady "transliterace", to je v sadě 3., tj. bereme 2. z A12 – E V sedmém chybí V ze sady "transliterace", to je v sadě 2., tj. bereme 2. z A12 – D ...

Řazení jednou dle anglické, podruhé dle ukrajinské abecedy nás na stanovišti tak o hodinu zdrželo. Ani zpětně moc nechápu, proč by mělo být logické řadit právě takto.

reakce na #Petr (Radkův Pot) reagovali #Petr
Dominik (voy-a-ger)
Dotazy a připomínky Poděkování

Mockrát díky za další vydařené Po trati, těším se na další ročníky.

Šifry, které jsme viděli, tj. 0-9, byly takové adekvátně potratí - na většině z nich se dalo na pěknou dobu zaseknout (chvíli jsme si říkali, že skončit na dvojce, to se nám snad ještě nikdy nestalo, naštěstí jsme se se zlatými hřeby nějak vypořádali), kryptické tajenky (Domeček54R) jsme brali jako leitmotiv a jako proč do šifry (č. 6) nenarvat jen tak bezdůvodně mezery a dát začátek tajenky takový pěkně odrazující, abychom se ke správnému řešení vrátili až po kolečku neúspěšných pokusů o vymyšlení něčeho jiného. Ale ok, tohle na Po trati neodmyslitelně patří, proto snad na tuhle hru chodíme.

Takže jediné, co kazí dobrý pocit ze hry, je ta čtyřka. Po hladkém vyluštění a povinném navštívení všemožných čtvercových/kulatých objektů cca 1300 metrů cca jižně se před desátou vracíme k Nádraží Uhříněves, kde nenastupujeme do vlaku do Kolovrat, i když mezi několika různými dalšími variantami řazení 6 znaků máme i (relativně odůvodněně) variantu 10300J, takže tak z deseti procent si myslíme, že šifra bude u pošty v Kolovratech. Kol jedenácté (jmenovitě 3 minuty před první nápovědou) nasedáme do autobusu směr Černý Most, kde se cca 2-3 hodiny vyspíme, dojdeme k tomu, že veškeré jiné interpretace než pošta v Kolovratech jsou úplné nesmysly a že to v těch Kolovratech tak na 50 % bude a že než hru vzdáme, tak to zkontrolujeme, v čemž nás utvrdí i druhá nápověda, která nás zastihla po cestě...

Kaja (SLsTaP)

Kez bychom tak zili ve svete, kde by existoval nejaky slovni druh, ktery by s desitkou korespondoval lepe nez druha adjektiva, coz? Realne si myslim, ze by pak nadpisy znely ponekud zvlastne, takze proto orgove nepouzili citotoslovce. Ale souhlasim s tim, ze orgy vybrany klic ke kodovani mi v tomto pripade prisel spis stredni.

reakce na #Medvěd reagovali #Robert
anonym

K hranici haluzení: já osobně ji mám dynamickou podle hry, délky záseku a momentální situace. Normálně (např. na iNule, kde jsou deady) bych nikdy nešel na místo, které vzniklo seřazením písmen tajenky "aby to vyšlo". Ale tahle situace byla výjimečná kombinace nepříznivých faktorů: je to Po trati, kde kryptické tajenky jsou spíše norma; z šifry už jsme vytěžili, co se dalo; dvě logická řazení nám nedalo nic, čemu bychom věřili (teda kromě rybníka byl): všechny týmy byly takto zmatené; ale především přišla bezprecedentní nápověda o jiném řazení, která dávala jasný signál, že se něco dost pokazilo a orgové by nas chtěli na další šifře.

reakce na #vc.
Petr (Radkův Pot)

Jak se luští tohle? Nějak jsem se zasekl.

reagovali #Dero (mmss)
Ondra (Mladí muži se smartphony)

Ještě k šifře - od tak protřelých sprosťáků, jakými jsou orgové Po trati, bych čekal, že znají rozdíl mezi vaginou a vulvou.

Ondra (Mladí muži se smartphony)

Když shrnu, proč jsme jeli k poště na první dobrou:

  • 10300 je číslo pošty. Hledám-li stanoviště, budova pošty je přirozenější volbou než nějaký bod, do kterého z ní dojíždí pošťák. K poště podle čísla už jsem šel i na Bedně (i když tam to byl i ten symbol obálečky, který by i tady pomohl).

  • je to daleko, ale z možných pošt je to jedna z nejbližších a jede tam co půl hodiny vlak, který má stanici na obou stranách doslova za rohem. Tady jsme měli výhodu, ale řekl bych, že orgové očekávali, že na čtyřku dorazí za méně než deset hodin hraní většina týmů. Holt nečekaně těžká dvojka nečekaně ztížila i čtyřku.

  • vlakem na PoTrati už se párkrát jelo.

  • v dobrých radách před hrou bylo uvedeno, že v týmu má být někdo, kdo se nezalekne delšího přesunu. Bývá to tam pravidelně? Mám dojem, že ne, ale na poherním webu to asi nejde dohledat.

Ještě cestou na nádraží jsme zvažovali dělení týmu, ale v čekárně už jsme si byli docela jistí, že jdeme dobře.

Medvěd (Opravte Zvířátka)

Proč kua 2 = X?

reakce na #Hanka (Rati tým) reagovali #Kaja (SLsTaP)
vc. (dostal)

Je hrozně zábavný sledovat, co všechno jsou týmy schopný vyhaluzit a vyzkoušet v terénu. U toho si nejde nevzpomenout na ty dřívější diskuze, kdy je šifra už vyluštěná a tým vyráží dál a co je jen haluzení... A jak tuhle hranici mají týmy nastavené různě.

reagovali #<em>anonym</em>
Hanka (Rati tým)

Šesté heslo (Ledvinka): slovní druhy v nadpisech a pak římská čísla. 1 = I 2 = X 5 = V

reagovali #Medvěd
Karel (Kanonický divisor)

My po prohledání obdélníkového jezírka a několika dalších míst v Pitkovicích a Uhříněvsi přišli ráno s touto interpretací (čtete haluzí):

  • střídání bílých a černých řádek má připomínat mapovou značku železniční trati
  • nádraží v Uhříněvsi je od domu 54R vzdáleno 310m (tohle spotřebuje znaky šestiúhelník, trojka a jednička)
  • znak J znamená, že se máme po trati vydat na jih
  • osmiúhelník máme interpretovat jako kolo a obdélník symbolizuje vrata => Kolovraty Je tedy "zcela jasné", že další šifru máme hledat na nádraží v Kolovratech. Do Kolovrat jsem následně odjeli (já osobně jel proti trudnomyslnosti). Na nádraží jsme sice šifru nenašli (jen nějaký další luštící tým), ale zato nám pak nebylo líto vyzkoušet poštu, když přišlo od orgů řešení.
Čmelda (JménoNeníPriorita)

Ve chvíli, kdy jsem se dozvěděla autorské řešení (of course po hře), tak jsem si říkala, jakto, že zrovna tohle nám nedošlo... holt jsme úplně vytěsnili ty týmy... Asi nás to až tak nezbrzdilo a řešitelné to bylo i tak... každopádně po té, co jsem pochopila roli týmu v šifře, tak mi to přijde vlastně fakt moc pěkný nápad...

Tonda

Ok, když už se tady předháníme v možných interpretacích, tak přidám ty z našich oběhnutých, které tady ještě nezazněly. :)

Obdélníkové hřiště v Pitkovicích, přesně 1300m od předchozího stanoniště. I když ten jih tady byl už hodně na hraně. A dostat se k němu stejně nešlo.

Bod na hranici oblasti 10300, kde ta hranice tvarem odpovídá tvaru J z šifry (kousek proti proudu potoka od onoha nešťastného obdélníkového rybníka).

A asi nejsilnější, kterému jsme jako jednomu z mála opravdu věřili, jižní strana mostku v místě, kde železniční trať (černobílé pruhy) vjíždí do oblasti 10300.

A jako nápověda na Potrati hodně překvapila. A ta druhá snad ještě víc. Ale nejvíc mě překvapuje, že přes explicitně sdělené řešení šifry je spousta týmů (včetně nás), které ho nezvládly správně interpretovat...

Petr (Radkův pot)

Dero, za mě je RGB CMY taky celkem kanonické pořadí, obzvláště když na něj šifra napovídá těmi řádky. Ale to druhé pořadí mě neuráží, takže v pohodě. Uráží mě, jako všechny ostatní, ta nelidská vzdálenost k další šifře. Máte můj obdiv za to, že jste si byli interpretací natolik jistí, že jste se na poštu vydali a za to samotné jste si zasloužili hru vyhrát.

Jinak co tady ještě nezaznělo je, že ten žlutý obdélník (říkejme mu pro nedostatek lepšího pojmenování nula) má zaoblené rohy a velikost přesně jako standardizovaná karta (platební, občanka...). Takže je to žlutá karta. Žádné fotbalové hřiště poblíž nebylo, takže nic. Z navštívených bodů bych přidal křižovatku pěšin 1003 STOP jižně od 54R a kótu 1003 STOP (305 m) na jih od 54R (kterou jde najít na na OSM)

Dál nemám nic objevného, jen se přidám k hlasům, že se mi šifra líbila, ale ta interpretace je z p*dele a měla potenciál celou hru zkazit úplně všem (včetně vítězů, kteří to prošli, bych řekl). Poslání Deus ex Machina beru jako správný krok od orgů a děkuju za něj, zároveň ho ale beru jako vítězství hráčů nad orgy - konečně jsme se přestali nechat šikanovat, vzepřeli jsme se a šifru jako celek odmítli. Celé hrací pole pak už mělo hru na salámu a orgové se museli připlazit, škemrat o naši pozornost a bát se o osud hry. A tak to má být!