Týna (Jméno Není Priorita)
díky

Díky za letošní ročník a reportáž s možností komentářů naleznete níže ;)

https://docs.google.com/document/d/1yOsXCGHwa00PFncgxXfV3NZ__VyZe2MGJ8NR6o4C15Q/edit?usp=sharing

Aleš (Mladí muži se smartphony)
Ď

Díky za hru. Taky jsme něco napsali ;) https://docs.google.com/document/d/11g0zwez6fwUlIipyzuRanvYwz26WYvJJ1mDu9x8UnuI/edit

kaja (SLsTaP)
taky diky

...a my taky dekujeme! Napsala jsem na sve pomery dost kratkou reportaz, precist si ji muzete tady:

https://docs.google.com/document/d/101DPgRfdfZ0kkNQgy65oHyhMvJMi2idMvnSvnaeLS5U/edit

Musim rict, ze me letos Po trati zastihlo ve spravne potrati nalade - pripravena na vsechno mozne i nemozne. Asi i diky tomu jsem si zvladla hru i pres nejake nedostatky uzit. Na afterparty jsem se pak presvedcila, ze orgove si prubeh predstavovali diametralne odlisne, coz me tedy silne uklidnilo. Takze, orgove, diky za hru! My jsme si ji uzili a pristi rok prijdeme zase!

P.S. Petrovi z tranquila - ja to vidim jinak. Po diskuzi s orgy na after si nemyslim, ze by trvali na interpretaci tohohle konkretniho zneni tajenky. Myslim si, ze orgove chteli tymy poslat dal. Fakt, ze ani s uplnym znenim tajenky tymy neumi najit dalsi stanoviste, je spis prekvapil a pravdepodobne i mrzel.

Petr (Tranquilo, señor!)

I my děkujeme. Za hru i za zjištění, že orgové jsou taky jenom lidi. :) Vzhledem k (na naše poměry) solidnímu umístění je mnohem snazší se za hrou ohlížet smířlivě. Navíc utrpení jsme si zažilo jen jedno - čtyřku jsme si vyžrali až do dna, ale třeba dvojkou jsme prosvištěli, skoro ani nevíme jak. Více v reportáži: https://docs.google.com/document/d/1sYSCJEHjmO7Df-UxTYqUOW1BeHGrOpkEoQ9wEIKoYuc/edit (Nabízíme zde např. několik dalších možných chybných řešení čtvrté šifry... protože o ty je vyložená nouze. :) )

P.S. Jen jedna obecná úvaha, ke které mě přivedly letošní nápovědy... Interpretace řešení je nedílnou součástí šifry, o tom žádná. Že se na Po trati může jednat o součást rovnocennou s vlastním luštěním, už asi taky nikoho nepřekvapí. Ale koncepce nápověd (na čtyřce) na mě dělá dojem, že tahle složka začíná definitivně dominovat. Aneb: Týmu lze za jistých okolností odpustit leccos. Pokud jde o luštění, tak možná i všechno. Ale pokud neví, co to je 10300J, tak prostě nemá nárok jít dál. Neříkám, že to je nutně špatně, ale přijde mi to jako další posun od šifrování k nahlížení orgům do hlavy. :)

Dominik (voy-a-ger)
Poděkování

Mockrát díky za další vydařené Po trati, těším se na další ročníky.

Šifry, které jsme viděli, tj. 0-9, byly takové adekvátně potratí - na většině z nich se dalo na pěknou dobu zaseknout (chvíli jsme si říkali, že skončit na dvojce, to se nám snad ještě nikdy nestalo, naštěstí jsme se se zlatými hřeby nějak vypořádali), kryptické tajenky (Domeček54R) jsme brali jako leitmotiv a jako proč do šifry (č. 6) nenarvat jen tak bezdůvodně mezery a dát začátek tajenky takový pěkně odrazující, abychom se ke správnému řešení vrátili až po kolečku neúspěšných pokusů o vymyšlení něčeho jiného. Ale ok, tohle na Po trati neodmyslitelně patří, proto snad na tuhle hru chodíme.

Takže jediné, co kazí dobrý pocit ze hry, je ta čtyřka. Po hladkém vyluštění a povinném navštívení všemožných čtvercových/kulatých objektů cca 1300 metrů cca jižně se před desátou vracíme k Nádraží Uhříněves, kde nenastupujeme do vlaku do Kolovrat, i když mezi několika různými dalšími variantami řazení 6 znaků máme i (relativně odůvodněně) variantu 10300J, takže tak z deseti procent si myslíme, že šifra bude u pošty v Kolovratech. Kol jedenácté (jmenovitě 3 minuty před první nápovědou) nasedáme do autobusu směr Černý Most, kde se cca 2-3 hodiny vyspíme, dojdeme k tomu, že veškeré jiné interpretace než pošta v Kolovratech jsou úplné nesmysly a že to v těch Kolovratech tak na 50 % bude a že než hru vzdáme, tak to zkontrolujeme, v čemž nás utvrdí i druhá nápověda, která nás zastihla po cestě...

Martin (Freezy Bee)

I my děkujeme orgům za hru, nakonec jsme si ji docela užili, i když byla dost ... ehm, netradiční. Doteď nevíme, jestli na ně máme nadávat, nebo je litovat. Ale oni by nás taky nelitovali, jak je znám... :) Každopádně si dokážu představit, jak málo stačí k tomu, aby se z celkem pěkných šifer a nápadů stali zabijáci. Vlastně i bez nějaké jasné "viny". A tady se to tedy povedlo měrou nevídanou. Ten obdélníkový rybníček byl opravdu nečekaný trojan.

Zbytek jsem hodil do reportáže, tentokrát o dost dříve než loni: https://docs.google.com/document/d/11nrNtn7pXe9qvJQFSP5rk0uTJUb5K3yRd0OaIN8EqKI/edit#

Pozn. Asi to celé patří spíš do druhé diskuze, ale když už jste to rozjeli tady... :)

vc. (dostal)
Díky

Také orgánizátorům děkujeme za hru. Přestože náš postup hrou byl dost zoufalý a průběžně to vypadalo, že každou chvíli skončíme, nálada byla dobrá a ani celkový dojem ze hry nemá hořkou pachuť. Spíš nám trochu cukaly koutky, že i orgové Potrati někdy měknou a posílají nápovědy :) ZOO, lego a legendární byly fajn, ani s interpretací vchodu a čísla domu jsme neměli problém.

Na čtyřce stejná marnost jako ostatní, za hodinu jsme měli písmenka/čísla/geometrické tvary?, ale žádné řešení nevypadalo dost přesvědčivě, první nápověda taky nepomohla, až druhá. Těškou jsme už nevyluštili, ale princip se mi líbí. Ještě jednou díky!

Robert (Opravte Zvířátka)

Důvod, proč jem v těch 5:41 do vlaku na Kolovraty nenastoupil, bylo, že mi přišlo jako blbost, aby orgové dávali stanoviště 4 km daleko, když mezi jednou a čtvrtou (kdy tudy mělo procházet nejvíc týmů) vlaky nejezdí. Jinak po třech a půl hodinách jsme měli úplně stejné řešení, akorát Tomáš byl nadšený ze způsobu, jakým jsme ho dostali (asi přeslechl, jak jsme na něj přišli předtím), tak jsme tam jeli - co taky jiného dělat ... Jinak obecně: pokud se první tým dostane na sedmičku o 6 hodin před ostatními a stejně dojde jen na 12. z 15. šifer, tak bych se zamyslel, zda Vám ta spousta práce, která s takovou šifrovačkou je (jmenovitě s šiframa v 2. polovině hry), stojí za to ...

reakce na #Tom
Jirka (Krabice ve slevě)
Poděkování

Každopádně díky za hru. Ale bylo to celkově ještě víc na hraně než tradičně. Hlavně instrumentál na 2. nás stál několik hodin. A přitom ta šifra je docela hezká. No a pak ta prokletá 4. Když jsme po 6 hodinách k té poště vyslali Tomáše, moc jsme tomu nevěřili. Další stanoviště více než 4km je opravdu mimo. Navíc v situaci kdy to řešení není úplně potvrzující se a navíc se nepoužilo 26 slov, což jsme pořád chtěli. Každopádně jsme si to i tak užili a dopoledne na 6. bylo fajn, i když jsme tam nakonec zůstali zbylé 4 hodiny. Aspoň jsme si opět dokázali že na Potrati má smysl řešit i vícehodinové zákysy. Škoda nevyladěných šifer, kvalitní testy by nesrovnalosti měly odstranit.

Tom (Opravte Zvířátka)

Děkuji moc za hru!

Přestože se z 99% shoduji se Sváťou, je moje poděkování naprosto upřímné. Jde vlastně jen o úhel pohledu.

Na nule jsme dopadli stejně jako Tykadla se třemi vyluštěnými hesly. S napětím očekávám, v čem byla ukryta nezbytná morseovka. Následně jsme si užili hezké ZOO a dorazili do Country hospody. Kromě příjemně rozjeté párty stárnoucí oslavenkyně s živou hudbou a héliovými balónky s číslicemi 8 a 0 nás trochu překvapila stálá přítomnost Stárnoucích lidí s tužkou a papírem u sousedního stolu. A stejně jako Tykadla moc nechápeme to zařazení Instrumentálu do mezitajenky, když se s ním pracovalo až po genetivu (nejdřív nominativ - bůh, pak genetiv - boha a teprve potom instrumentál ve spojení s "týmem" - bohatým). Šifra moc pěkná. Dokonce bych neváhal nazvat ji krásnou! Perla! I když - provedení tak trošku PoTratí.

Následující lego jsme si kolektivně celkem užili a vyčetli přesně to, co jsme vyčíst měli - domeček a "54R". Máme ale v týmu Elif, která tvrdí, že je to dostatečně jednoznačné, čímž rozptyluje rozpaky ostatních. Já jsem se u vchodu do toho r-baráku na jednu stranu trošku divil, že tam šifra vůbec je a na druhou stranu jsem byl rád, že v okolí není žádný luštící, protože by to mělo znamenat průchodovku. V tomto jsem se nemohl mýlit víc.

První část luštění si v nočním chladu celkem užíváme. Vyškrtáváme, preparujeme RGB a CMY, až nám nakonec vyleze 6 kompaktních tvarů. Několikrát se ujišťujeme, že 26 slov pro černobílou a 39 (=3x13) slov pro barevná slova, může být skutečně jen náhoda. Dokonce přečteme dva tvary (šestiúhelník a osmiúhelník) s trochou sebezapření jako nuly a přečteme RGBCMY tajenku jako 1300J+obdélník. A ejhle. Přesně ve vzdálenost 1,3 km jižně je v mapě malinký obdélníkový rybníček. Vyrážíme bez dalších pochybností. Na místě kromě několika bloumajících týmů nic nenajdeme. Tak aspoň pomáháme zoufalé majitelce ukončit celonoční trápení při hledání pejska, který utekl, když se splašil z výboje elektrického ohradníku, kterým je oplocen i předmětný obdélníčkový rybníček.

Časem dostáváme i nápovědu. Aha. Tak máme zkusit nějaké jiné řazení. To v tom asi bude hrát roli řazení vlaků, na které by napovídal ten černobílý podklad. Jdeme na nádraží. Hrajeme si znovu s těmi 26 slovy. Také nás zaujmou ty židovské památky v okolí. A máme spoustu dalších nápadů. Robert dokonce už chce sednout do jednoho z prvních ranních spojů a vydat se k poště v Kolovratech. Proč? Protože je to prý 103 00 a to tam tak nějak v tajence je. Ale je to dost slabé a navíc je to hodně daleko. Škoda. Mohli jsme si hóóódně polepšit :-).

Ze srandy jdeme před nádraží na rozcestník RGB značek (vskutku - hned před nádražím s černobílými kolejemi je sloup s počáteční značkou všech tří klíčových barev). Další zadání tu ale nepřekvapivě není. Po čase se jdeme zahřát na benzínku. Pavel odjíždí domů. Odchod jednoho člena (zpravidla Hrocha) v minulosti fungoval jako přivolání řešení. Tentokrát si budeme muset ještě počkat. Nakonec se správné řazení (R-C-G-M-B-Y = 13000J) dostaví. Přesto pořád váháme (kupodivu nejvíc váhá jinak rozhodná Elif). Nakonec se přesouváme a nelitujeme.

U pošty máme opravdovou radost z vyzvednutí další šifry. Odměna je o to větší, že si užíváme moc pěknou, týmovou (byť trošku průchozí) šifru. Přesouváme se na "těškou". Předjarní dopoledne je najednou plné sluníčka. V týmu panuje skvělá nálada. Elif se usmívá, Robert natáhnul krok a Dudla srší nakažlivým humorem.

Jsme nabití tak, že by těšká nejspíš dlouho neodolávala (haha...). V poledne se vracíme do civilizace společně s dalšími týmy, které na těšké skončili. Hodnotíme klady a zápory PoTrati. Je krásný jarní den plný nových zážitků a výzev. A to je ten odlišný úhel pohledu.

Děkuji Zvířátkům za hostování. Děkuji orgům za hru.

Tomáš

reakce na #Sváťa reagovali #Robert
NnqJirka (Š-š-š-š-š)

v podstatě dtto, za víc mi to už nestojí...

reakce na #Sváťa
Sváťa (Fernety Kadla)
Rozpačité dojmy

Ahoj orgové, sluší se poděkovat za připravenou hru. Určitě dala spoustu práce. Letos jsme si z ní bohužel odnesli převážně rozpačité dojmy (hru jsme vzdávali na 4.stanovišti).

Start poměrně těžký, navzdory vysokému hernímu indexu se nám podařilo vydojit jen 3 hesla, ale fajn.. tam jsme si asi seděli na vedení a počkám na autorská řešení. Po průchozí ZOO přišla zábavná a hravá týmová. V terénu jsme nepochopili hint Instrumentál a pracovali s genitivem.. až z diskuze tady docvaklo a uznávám, že je to hezký nápad. Tahle se nám líbila (až na drobnou nuanci u žraloka vouskatého).

Z lega z kategorie "to muselo dát práce, a přitom.." jsme vykoukali (něco divného)54R a plní nejistoty šli na sídliště mezi paneláky, abychom tam, napůl s úlevou, napůl překvapeně, fakt to stanoviště našli. Celou cestu jsme se uklidňovali jen loňskou Lomenou s podobně minimalistickým řešením, kterou zřejmě stálo za to zopakovat.

Šifra č.4 ale pro mě vede v osobní kategorii Trojánek roku. Po půlhodince máme vyškrtáno, barvy vidíme hned. Střídají se nám černé, bílé řádky, máme 26 černobílých slov a k tomu R 1, G 3, B osmiúhelník, C šestiúhelník, M J a Y obdélník (nulu?).

A začíná peklo. Snažíme se naše tvary nějak namapovat na slova (a z nich na abecedu, kterou celou dobu máme). Několikrát zazní, jestli 26 slov nemůže být náhoda a vždy se shodneme, že by to přes testery neprošlo. Naopak některé řádky nás utvrzují, že jste 26 chtěli. BAGR-LONGBOARD šlo nahradit LONGBOARDISTA, kdybyste tam nechtěli dostat ještě ten bagr. Převádíme horem, dolem slova z tvarů překlápíme do sekvencí černých a bílých atd až do úmoru. Osmiúhelník se snažíme chápat jako semafor (protože právě dvě čárky jsou definované B místo MC), šestiúhelník jako brailla.

Mockrát zaznělo, jestli to nemůžou být jenom nuly a pokaždé jsme si sborově potvrdili, že by to byl nesmyslný trojan dělat nuly třemi různými způsoby, když tvar nuly definuje ten obdélník známý ze segmentu.

Intuitivní pořadí čtení (R,G,B) dává 13(osmiúhelník/stopka) a vidíme, že kousek od nás je 13.zastavení naučné stezky. Tím je židovský hřbitov a tak se dá volně interpretovat i CMY část (šestiúhelník je davidově hvězdě podobnější než nule),J,(obdélník) - a skutečně na jižním okraji toho hřbitova je informační cedule. Nic lepšího nemáme, jdeme tam.

Po 4 hodinách přichází nápověda, že máme zkusit jiné řazení. Aha, tak to těch 26 slov máme špatně? Takže zkoušíme znova všechny ty slepé cesty, tentokrát s jinak seřazenou 26ticí černobílých a následně ještě s různými řazeními slov v těch obrazcích (tzn. třeba slova z osmiúhelníku namapovat v jiném pořadí a PAK číst jako semafor atd.).

V 5 ráno unavení a rezignovaní odjíždíme domů.

V půl osmé další WTF této šifry - přichází nápověda, že řešením je 10300J. COŽE??? Nemělo se použít 26 slov?! Osmiúhelník=šestiúhelník=nula?!? A v jakém řazení toto bylo? A jak to proboha interpretovat kromě toho, že vidíme, že jižně je oblast s PSČ 10300? Pošta je 5km daleko, navíc na JV, to je nesmysl.

Petr se ještě naposled obětavě vrací do terénu - k nejbližšímu cípu té oblasti, který je jižně od 54r a kde je křížek. Bez šifry. Tím anabázi na šifře 4 definitivně končíme a po hře se dozvídáme, že řešením skutečně byla pošta.

Suma sumárum toho, co na začátku vypadalo jako hezká šifra: - trojan s 26 slovy - trojan s různě vypadajícími nulami - nápověda, která od správného řešení vzdaluje - nestandardní pořadí čtení - kryptická tajenka - další stanoviště 2x dál než je nepsané, zažité pravidlo šifrovaček

V kontextu téhle šifry bych víc než autorskému řešení věřil ulici Trojanova na Praze 2. Sorry jako.

reagovali #NnqJirka a #Tom
Medvěd (Opravte Zvířátka)
Hospody

Velevážení orgové, věřím, že se letos vrátíme k milé tradici hospod proti trudnomyslnosti. Pokud ne, pak raději posílám několik doporučení, jak přežít útok rozzuřeného medvěda https://www.youtube.com/watch?v=B4x0PtGHKlk ;-)