Václaf

To se stává myslím poměrně často, že se i při správném postupu nic nepotvrzuje, dokud není šifra zcela vyluštěná. Tady tomu nebylo jinak. Proces rozšiřování musel řešitel započít už jenom převedením periodického rozvoje na zlomek v základním tvaru. Mohl si tedy uvědomit, že zlomků zapsatelných ve stejném tvaru (jako zadání) je sice principiálně nekonečně mnoho, ale při interpretaci jako č. p. / č. or. na území Prahy jistě konečně mnoho a nikoli tak mnoho, aby se to nedalo vyzkoušet. Výsledný tvar zlomku je stejně validním zápisem racionálního čísla jako tvar základní, a nadto je pro tento podíl při interpretaci unikátní. Když na něj řešitel narazil, měl by si být jist, že jde správně.

Argument s podobností principu řešení šifry 5 se mi zdá jako lichý. Tahle šifra se prostě řešila jinak – někdy tomu tak bývá, že se s podobným zadáním musejí dělat zcela odlišné operace, abychom dostali řešení.

reakce na #Marwin
Dero (Mladí muži se smartphony)

Sváťa: To mi přijde jako v principu dobrý a vtipný nápad, který by spíš nefungoval. :) Třicítka je pro něco takového (IMHO) hrozně vysoké číslo. Mám zato, že by taková věc fungovala cca tak do pětky.

Jedině by v šifře bylo něco, u čeho by šlo změřit, že to je 30× kratší / delší, než by mělo být. Třeba zlomková čára.

reakce na #Sváťa
Sváťa (Fernety Kadla)

A kdyby to bylo zadané jako taková vysoká nudle, kterou je potřeba "rozšířit 30x", aby vypadala proporcionálně?

reakce na #Marwin reagovali #Dero
Marwin (Freezy Bee)

Tady si dovolím trochu souhlasit s Derem. Podle mě není úplně v pořádku, když někoho napadne autorské řešení a aniž by udělal chybu v postupu, tak to řešení během provádění zavrhne dřív, než se mu nějak potvrdí. Což se přesně stalo nám.

Řešení č.p./č.or. 61/3a nám přišlo jako geniální šifra. Když jsme ho nenašli na mapě, hned jsem říkal, že si to dáváme "do krabičky" a "kdybychom někdy něco organizovali, tak to použijem". Nápad na rozšiřování zlomku dokonce přišel taky, ale při přemýšlení, kolik je 4*61, jsem usoudil, že je to prostě kravina a "že to po nás nemůžou chtít". (ano, na Po trati, no jo, no - člověk je nepoučitelný) A stejně bych nebyl ochoten jít dál než do 10násobku.

Souhlasím i s tím, že 40,666/2a by bylo lepší - ani ne tak kvůli té patnáctce, ale že to prostě víc navádí k tomu, že zlomek nemá být v základním tvaru. Obzvlášť po té Zlomkové 5ce, kde se zlomky do základního tvaru krátily. A která do toho tak jako tak vnesla pár trojských prvků.

Nakonec jsme to dali spíš náhodou ... ale o tom třeba až v reportáři - jestli se k ní teda dokopem a najdem trochu času.

@Sváťa - jestli by to "kouření" mělo potvrzovat kavárnu, tak to naopak nesouhlasím a potřeba to nebylo. Když už člověk jednou našel ten objekt, tak nepochyboval a šel zcela najisto (nebo aspoň my). V tom ta šifra fungovala dobře.

reakce na #Dero reagovali #Sváťa a #Václaf
Sváťa (Fernety Kadla)
Všehochuť Reportáž

Tak i my přihodili reportáž.. 60 korun příští rok je 60 korun příští rok :)

Aleš (Mladí muži se smartphony)
Všehochuť Reportáž

Díky za hru! Do reportážní sekce jsme přidali náš příspěvek.

Dero (Mladí muži se smartphony)

Pro jistotu upřesním, na co se jsem se původně ptal...

Nezajímá mě způsob potvrzení nebo konstrukce. Tomu rozumím a je mi jasné, že pokud mám kilometr od současné pozice objekt 610/30a, tak je rozšíření zlomku třicítkou správné řešení.

Ptám se, jak se taková šifra luští dopředně. Proč mám rozšiřovat zrovna třicítkou?

A ptám se proto, že nemám rád šifry, které obsahují elegantnější postup, který ovšem nevede k řešení. Zde je nejelegantnějším postupem IMHO převést zlomek do základního tvaru. To ovšem řešení nedává. Člověk musí potom ještě číslo vynásobit "náhodnou" desítkou, protože tak to diktuje místopisná realita. Budiž, udělám to, ale hezké to není.

Takže se chci v případech, kdy šifra vypadá jako "náhodně zkoušecí", ujistit, že nepřehlížím "něco chytrého", co dává jednoznačné řešení.

Třeba tady by pro mě víc fungovalo, kdyby zlomek v šifře byl: 40,666... / 2a

... a rozšiřovalo se číslem šifry (15) na výsledek. Pořád by to bylo takové meh, ale aspoň by šifra obsahovala vše, co je potřeba k jejímu jednoznačnému vyřešení.

reakce na #Václaf reagovali #Marwin
Václaf

Potvrzením je, že to číslo existuje (dokonce nedaleko). Je to jediné číslo s tímto „základním tvarem“ v celé Praze.

reakce na #Sváťa reagovali #Dero
Václaf

Jak už jsem psal, takovým písmenem je jen W a ještě číslice 4.

reakce na #Vladan (OZ)
Vladan (OT)

Ach jo, součet do 6 je 21, ne do 7 ... takže b není dělitelné 9 a dál nepátrám :)

reakce na #Vladan (OZ)
Vladan (OZ)

A jediné dělitelné devíti, co mi připadá jako písmeno je b.

reakce na #Vladan (OZ) reagovali #Vladan (OT)
Vladan (OZ)

Co se týče dělitelnosti 9, tak ta je nezávislá na pořadí segmentů ... takže daná tajenka prostě neměla písmeno se součtem segmentů dělitelným devíti.

reakce na #Václaf reagovali #Vladan (OZ) a #Václaf
Sváťa (Fernety Kadla)

Koukám na poděkování a tohle bylo skutečné počítadlo.. ne nakreslené? Řešili jsme v noci tu horní červenou řadu, která nám připadala, že v pravé části vůbec nelícuje se zbytkem... jako by byla zapuštěná víc dozadu. A usoudili jsme, že to je asi jen chybka grafiky :).

Sváťa (Fernety Kadla)

Tahle se mi líbila.. malování po klávesnici po písmenech jsem už viděl Xkrát, ale po celých větách poprvé. Po vyzvednutí mi hned něčím asociovala Vypičenou 2.0, která nás vykostila v druhém ročníku, takže klávesnice byl první nápad.

Sváťa (Fernety Kadla)

Souhlas, tahle se mi taky nelíbí. Nějakej aspoň trochu potvrzující prvek by možná stačil.. třeba tři vlnovky nad tím, že se z toho zlomku kouří.

reakce na #Vladan (OZ) reagovali #Václaf
Vladan (OZ)

Ano, když už člověk ví, že se cíl nacházel v kavárně Park Café, tak není tak těžké vybrat správný násobek.

reakce na #Bingo reagovali #Sváťa
3b (Zlá koťata)

jen jsme toho 36 pismenneho polaka neumeli namalovat a zavrhli ho, ze ma 36 :)

reakce na #Dan
Dan (Fernety Kadla)

V podstatě to byl malý superpolák :) Písmena 36-písmenné abecedy v rastru 6x6, příčky tvoří postupně (ve vodorovném i svislém směru) jednoduchá, dvojitá, trojitá, dvojitá a jednoduchá čára.

reakce na #3b reagovali #3b
3b (Zlá koťata)

co byl ten treti radek? Vypadalo to jako nekolik polaku, ale polak byl druhy.

reagovali #Dan
Tomáš (OZ)

No. Možná se to dá popsat i jinak. Do rastru 3x5 si nakresli ty obrázky (čáry začínají vždy uprostřed čtverečku rastru) a přečti prázdná pole.

reakce na #Miki
Miki (Šestý nesmysl)

Diagonální čáry přeškrtneš a tam, kde lze spojit prázdná místa vodorovno a kolmo (aniž bys něco přeškrtl), tak nakreslíš čáru (v rastu 3x5 – a musíš si u některých užších znaků domyslet, na jakou stranu přidat to prázdné místo).

Začíná to "posli".

reakce na #Caster reagovali #Tomáš (OZ)
Vladan=hroch (OZ)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1K_3CycrwiezFqH_tiz1pi08HQreyw8sDajiM9a1rXvo/edit?usp=sharing tenhle odkaz by mohl fungovat bez nutnosti nastavovat sdílení ...

reakce na #Tom
Caster

Jak se resila ta prvni/horni "radek"?

reagovali #Miki
3b (Zlá koťata)

uz to vidim, jdu a vybiram leva - tecka, prava - carka. A ocicko je asi tecka, kterou to zacina.

3b (Zlá koťata)

"OC Barrandov" treba :D

reakce na #Kempas