Marwin (Freezy Bee)
Terč

Dero, byť myslím, že se ve spoustě věcí shodneme, docela chápu i Dominikovo hodnocení (ovlivněné tím, že se jim dařilo - resp. spíš nedařilo míň než ostatním ;-) ). A šifry č.5 ("Terč") se pak musím vyloženě zastat. Nechme stranou nápaditost nebo originalitu - tu se hodnotit neodvažuji.

Ale co se samotného principu týče, přišlo mi to naprosto v pořádku. Podle mě byl hlavní "problém" této šifry v tom, že se letos potkala s novým pravidlem "pro každý počet máme příslušnou abecedu". Hned po vyřešení (a že nám taky dala zabrat!) jsem vyslovil hypotézu, že kdyby se vyskytla na jakékoli jiné hře, byla by průchodnost výrazně větší. A že to vlastně bylo docela hezké - i když jsme i tu morseovku namapovali správně až na třetí pokus. Rozhodně v tomto případě souhlasím s tvrzením, že "autorské řešení dává smysl a je hezčí než alternativní věci" (s malinkou výhradou týkající se právě té abecedy o 31 prvcích).

A to pravidlo o konstrukci abecedy by si skoro zasloužilo svoji samostatnou diskuzi. Já to mám podobně jako Aleš - při čtení toho pravidla jsem si říkal "to je ale super -- že to už dávno někoho nenapadlo!", ale po praktických zkušenostech ho také vnímám poněkud kontroverzně. I tak by mi přišlo pěkné, kdyby se do budoucna používalo častěji, jen s poněkud lepším vymezením toho, kdy se aplikuje (a hlavně kdy ne). Protože to umožňuje hledat nové neotřelé principy.