Marwin (Freezy Bee)
Celonoční zábava

Doplatili jsme na neschopnost opustit myšlenku. Celou noc jsme ohýbali a propichovali. Během toho jsme se přesunuli do tepla - a hlavně ke kopírce, nakonec jsme dohromady zničili asi 20 verzí. Ono se toho dalo dělat dost, takže to zabralo dost hodin. Celou dobu nás trápilo, že vlastně nijak nepoužíváme ta písmenka, ale nápad, jak je použít, se nějak ne a ne dostavit.

Když už se ráno dostavil spásný nápad, nedostavil se celý. Jak už psal Václav, bez odstřihování písmen vycházelo "MOST H JIH BDA" (předpokládám, že naprosto schválně a záměrně, orgové jsou v podstatě svině, jak praví známé pořekadlo). Chvíli jsme se snažili to nějak doplnit či opravit, nakonec jsme usoudili, že je to zkomolené jako protihaluzící opatření - což mi spolu s dvojím opakováním H přišlo jako docela dobré maskování. Vyrazili jsme tedy na jižní konec jediného pražského mostu na H (Hlávkův) s tím, že význam BDA nám nejspíš dojde až tam. Netřeba dodávat, že nedošel.

@Hrošíci: MOST JIH BAD jsme samozřejmě předtím vyscrablili mockrát, ale to se za řešení brát nedalo (ani pro most Barikádníků). Když ovšem člověku potom vyjde z nápaditého postupu MOST H JIH, je to zásadně odlišné od toho scrablení.

Nakonec se samozřejmě připojuju ke chvále, autorské řešení je fakt pěkné! Jediné, co mě na této šifře mrzí, je ten výlet po pražských mostech, protože nás ochudil o ten moment, kdy v teple doluštíme a zjistíme, že si tam další šifru můžeme přinést za méně než 10 minut - to naše "teplo" bylo totiž prakticky hned vedle Ortenova náměstí. Takhle jsme čtvrt hodiny před koncem hry vysílali rychlou spojku.

A ještě k těm písmenům dle frekvence - mně to naopak přijde velmi elegantní a související s principem šifry. Samozřejmě to není nutné k zakódování, ale ta četnost mi tak nějak přijde v krásném souladu s těžištěm. To, jak jsou nejčastější písmenka uprostřed, nás vlastně nakonec i navedlo na použití těžiště - a to dokonce i v té verzi bez odstřihování (tedy bez použití těch písmen jako takových). Takže já to beru jako dobrý prvek.