Tomáš
Všehochuť Reportáž

A zde najdete reportáž od Tomášů. https://docs.google.com/document/d/19aoOGLYEIsrNYtP0Yc4yHEMsvWrrjoXCUwqnI70iDOU/edit?usp=sharing

Opravte

... a kdyby nám vedle toho někdo chtěl psát, tak tady je ta samá reportáž na google docs: https://docs.google.com/document/d/1TKpfzVfuDSeZ3gIQmcVF8LvStVwznu-25GppmysSPbc/edit?usp=sharing

reakce na #Vladan (OZ)
Vladan (OZ)

My taky: http://kti.mff.cuni.cz/~maj/PoTrati2019.html

reakce na #Aleš reagovali #Opravte
Vašek

Paráda. Ten poslední krok bych nečekal, že je vůbec možné udělat (ve smyslu tím něco zašifrovat) kvůli vazbám, co [ten formát] už z principu má. To muselo být náročné.

Jakub

Nám vyšlo Trojská v souladu s autorským řešením.

reakce na #Václaf
Václaf

Co je nekonzistentního na tom, že čtu všechny řádky, kde je hrubka?

Pravopis hovoří o tom, jak správně zapisovat spisovný jazyk, takže mluvnici užívá nejspíš jako nástroj; tvar obecné češtiny proto před pravopisem též neobstojí.

BTW: Ty chyby, které je nutné vynechat, aby vyšlo TROJA, jsou čistě pravopisné ;-)

reakce na #Jakub reagovali #Jakub
Jakub

Ok, ale někoho zas může bít do očí nekonzistentnost. Treba by jsem není pravopisná chyba, nýbrž gramatická chyba a "abysme" je dokonce správný zápis v obecné češtině.

reakce na #Václaf reagovali #Václaf
Dana (Dokonalost Netreba)

Tak my jsme rovnou přečetli zelený... Sice jsme se snažili, ale když červený a žlutý nic nedávaly, šli jsme na HERCOVKU ;-) ... Jen jsme se trochu prošli po trase zastávka - zahrádkářská kolonie - vila...

Věšák (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)

Ano, nemohlo :D Ale to ti prostě občas hned nedojde :D

reakce na #freezybee
Matěj (Šestý nesmysl)

Děkujeme za hru! Šifry překonaly naše očekávání, zejména jsme se myslím dobře bavili u 1, 7, 9, 10 a 12. Ale i ostatní, které jsme viděli, byly pěkné (snad kromě 4). Když jsme někde zakysli zbytečně dlouho, neměl jsem pak pocit, že je to chyba šifry, nýbrž že jsme hloupí, a to je fajn pocit :-) Zážitek umocňovala i realita pozměněná výlukou tramvají a nápadně vysoká koncentrace podivných existencí na trase. A ranní sluníčko a zvony na uvítanou u kosti Antonína byla taková pěkná tečka https://photos.app.goo.gl/MCqPvEcxesELpY8M9. Zkrátka to byl super start sezóny a příště nás tu máte zase :-)

Tribon

Udelali jsme 3x48 kombinaci trojkove soustavy bez vysledku. A pak precetli zelene, protoze proc je neprecist.

I kdyz nam ten trojan prisel jako uz moc. :)

Marwin (Freezy Bee)

Ono ani tak nešlo o viditelnost, jako spíš o to, že TROJA z toho vypadla při použití relativně intuitivního kontrolního pravidla "v každém odstavci je právě jedna chyba".

Jinak obecně ty chyby chválím, byly relativně nenápadné - což je dobře.

reakce na #Václaf
Tribon

Uz na sifre "svetova" rikam "a za chvili nam vyjde ortenuv motyl". Skoda :D

Ti (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)

Mě se moc líbilo, že tajenka vůbec nebyla v polském kříži / v trinárce, ale v zelených lahvičkách. A velmi mě zamrzelo, že nebyla další část tajenky v dudlíkách a v držadlech. Byla by to výborná orgovská sviňárnička navést týmy na klasický princip a vůbec ho tam nepoužít...

Václaf

Zrovna tady žádný záměr nebyl – umění nechtěného. Netušili jsme, že některé pravopisné chyby jsou pro někoho vidět hůř než jiné, nás bily do očí všechny ;-)

reakce na #Marwin reagovali #Marwin a #Jakub
Marwin (Freezy Bee)
Šifra 13 – mizivá Celonoční zábava

Doplatili jsme na neschopnost opustit myšlenku. Celou noc jsme ohýbali a propichovali. Během toho jsme se přesunuli do tepla - a hlavně ke kopírce, nakonec jsme dohromady zničili asi 20 verzí. Ono se toho dalo dělat dost, takže to zabralo dost hodin. Celou dobu nás trápilo, že vlastně nijak nepoužíváme ta písmenka, ale nápad, jak je použít, se nějak ne a ne dostavit.

Když už se ráno dostavil spásný nápad, nedostavil se celý. Jak už psal Václav, bez odstřihování písmen vycházelo "MOST H JIH BDA" (předpokládám, že naprosto schválně a záměrně, orgové jsou v podstatě svině, jak praví známé pořekadlo). Chvíli jsme se snažili to nějak doplnit či opravit, nakonec jsme usoudili, že je to zkomolené jako protihaluzící opatření - což mi spolu s dvojím opakováním H přišlo jako docela dobré maskování. Vyrazili jsme tedy na jižní konec jediného pražského mostu na H (Hlávkův) s tím, že význam BDA nám nejspíš dojde až tam. Netřeba dodávat, že nedošel.

@Hrošíci: MOST JIH BAD jsme samozřejmě předtím vyscrablili mockrát, ale to se za řešení brát nedalo (ani pro most Barikádníků). Když ovšem člověku potom vyjde z nápaditého postupu MOST H JIH, je to zásadně odlišné od toho scrablení.

Nakonec se samozřejmě připojuju ke chvále, autorské řešení je fakt pěkné! Jediné, co mě na této šifře mrzí, je ten výlet po pražských mostech, protože nás ochudil o ten moment, kdy v teple doluštíme a zjistíme, že si tam další šifru můžeme přinést za méně než 10 minut - to naše "teplo" bylo totiž prakticky hned vedle Ortenova náměstí. Takhle jsme čtvrt hodiny před koncem hry vysílali rychlou spojku.

A ještě k těm písmenům dle frekvence - mně to naopak přijde velmi elegantní a související s principem šifry. Samozřejmě to není nutné k zakódování, ale ta četnost mi tak nějak přijde v krásném souladu s těžištěm. To, jak jsou nejčastější písmenka uprostřed, nás vlastně nakonec i navedlo na použití těžiště - a to dokonce i v té verzi bez odstřihování (tedy bez použití těch písmen jako takových). Takže já to beru jako dobrý prvek.

Marwin (Freezy Bee)

Tady jsme přebvedli nejlepší taktický prvek hry, když jsme si to vzali hned do hospody. Doteď nechápu, jak z těch našich brambor vyšla ta poslední na ta správná slova: hele, tady je něco jako "režisér Mariete".

Mimochodem, díky o obohacení, kolem toho parčíku jezdím každý den a jméno jsem neznal. Jo a "rotunda" je vzdadu ještě jedna - a mnohem větší.

freezybee

No, tak to by snad ani fungovat nemohlo, pokud má abeceda víc než osm písmen, ne?

reagovali #Věšák
Marwin (Freezy Bee)

Jako ta TROJA byla trochu trojská, o tom žádná. Hele, prostě se přiznejte - dáváte tam takové věci schválně nebo ne?

reagovali #Václaf
Marwin (Freezy Bee)
Šifra 3 – brněnská Takový ten moment...

... kdy si člověk jen tak dělá legraci ("hele, tady je krásný pleonasmus Brno-město") a najednou zjistí, že vlastně luští. Už se mi to párkrát stalo.

Aleš (Mladí muži se smartphony)
Všehochuť Reportáž

... jsme si dovolili sepsat. https://docs.google.com/document/d/1OARaUGVcI_Z6T3ZIB6hIil6DGCVLu-4w12ecDnkdHQE/edit?usp=sharing

reagovali #Vladan (OZ)
Václaf
Všehochuť Afterparty

Ne­za­po­meň­te na ne­díl­nou sou­část hry – dnešní after­par­ty v Piv­ním baru Blanická.

Ondra (Mladí muži se smartphony)

Tahle se mi líbila. Nedá se říct, že je lehká, ale člověka řešením provede, kroky plynule (až nepotratsky :) navazují.

Benjo5 (Přes mrtvoly)
Šifra 5 – zvířátka 2 Holešovice XCI

Naše smrtící šifra, nad kterou jsme strávili 7 hodin. Zacyklili jsme se nad páry podobných zvířat. Nakonec jsme u nich ráno už v zoufalství zkusili aplikaci frekvenční analýzy (s 13 písmeny ideální metoda :-) ) s tím, že obdobné páry budou díky nějakému klíči dávat stejné písmeno. 2. a 6. písmeno tedy stejné, stejně tak 4. a 10. Elegantně jsme do toho napasovali hOlEšOvicE, další dvě opakující písmena pak dala i 12. a 13. písmeno, tedy HOLEŠOVICE ?CI. Google neporadil nic smysluplného do ?CI, tak jediná rozumná varianta byla HOLEŠOVICE XCI, tedy '91. Dopoledne jsme se v deset tedy zajeli podívat na Výstaviště a Křižíkovu fontánu a bylo to tu zalité sluncem moc hezké. Jen zadání další šifry nějak nikde. :-) Tady naše putování tedy skončilo. Díky za pěkný závod, náš první. Na elegantní Holešovice XCI, které se s řešením neshodovaly ani v jediném písmenu, nezapomenu. ;-)

Tom (Jaký si to uděláš, takový Tomáš)

Když jsme si narýsovali kružnice Gram, Vize a Centrum a pak se snažili vyznačit jejich středy, vyšly nám (téměř) na slova GEN, JEV a TAŠKA.

Bohužel, žádný Jevgen Taška ani Generál Taškajev v Praze park nemá...