Kempas
gůglení

Náš slogan o tužce nebo papíru, případně další poznámky ohledně elektroniky a vybavení, byly míněny pro luštění samotné, tedy nijak s tím nesouvisí, že musíte mít mobil, abyste se zaregistrovali na stanovišti. Taktéž vám nedáváme mapu, a stejně jich s sebou pár máte. Mapy ale potom nejsou pomůckou k luštění.

Ano, mohou se vám hodit nůžky, pastelky nebo raketoplán. Stejně tak se dá papír „uříznout“ podél pomůcek, místo červené čáry udělat čárkovanou atd. Ale stejně nevěříme, že byste si s sebou nic nevzali :-P

Slogan má říkat asi tolik: Cokoliv, bez čeho byste se neobešli (bazmek), vám dáme. Třeba letos jsme vám neřekli, abyste si vzali kalendář, dali jsme vám ho.

Ke gůglení: Myslím, že každý rok se najde pár šifer, kde nás někteří kritizujete, že se muselo dohledávat hodně informací. Proto nevím, proč to letos překvapuje víc. Ano, něco se dohledat musí. Naše testy nicméně ukazovaly, že těch pár osobností (šifra 7å), které tým nepoznal, se už dalo přiřadit vylučovací metodou. U států (11ȁ) podle mě byl větší problém přijít na princip, protože pak už „stačilo“ vědět, že Česko a Portugalsko mají zhruba stejně obyvatel, že v SSSR byla olympiáda jednou, kdežto v USA mnohokrát, nebo znát hlavní města. Dvě tři položky z hlavy nešly, ty si buď holt zjistím, nebo řešení odhadnu. Tolik představa jednoho orga ;-)