Ti (Nejnekvazi...)
Díky

Chci moc poděkovat orgům za hru. Šifry se nám líbili a použití dvacky obráceně pro druhé řešení devítky bylo skvělé. Nápad s Václavy byl super. Škoda, že na to nenavazovaly ještě Ludmily a Martinové... Asi plošně jedna z největších městských šifrovaček.

Počasí jste domluvili parádní, zařídit takhle dopředu, že 100% nebude pršet, bylo od Vás vůči hráčům milé.

Ovšem jednu drobnost si neodpustím. Opakované narážky na to, že k luštění stačí tužka a papír a že elektroniky není potřeba, letos dle mého názoru vůbec neplatily. Minimálně u šifry "Osobnosti" a "Státy" si nedovedu představit, jak by se dali bez internetu vyluštit. Copak někdo z hlavy ví, jak vypadal svatý Vojtějch nebo kolik obyvatel má Portugalsko? Šifry jako takové mi nevadily, ale stále jsme si opakovali, že se mají dát vyluštit bez internetu. A to tedy reálně nevím jak.

reagovali #Síba
Síba (Pralinky zvlášť)

Myslím, že to chápete špatně. Já jsem teda žádnou narážku na to, že elektroniku netřeba, nikde neviděl. To, že stačí tužka, nebo papír, chápu tak, že nepotřebuješ nůžky, drátky, rádio, chůdy a raketoplán. Internetem obcházíte jenom to, že něco nevíte. A to je problém váš, nikoli šifry. A jestli vy si nedovedete představit, jak se dobrat chybějící informace bez internetu, tak já si takových způsobů dovedu představit docela dost. Zvlášť v Praze. Tam si jich dovedu představit i víc než milion.

Síba

Yeti, rozebírám téma tak, jak tu zaznělo. Ti, jeden z hráčů, prohlásil, že si nedovede představit, jak jinak by to šlo vyluštit. Tvrdím, že má chabou představivost. S tím, co bude dělat většina, to nemá co do činění.

Každá šifrárna v sobě implicitně nese nějaký okruh znalostí, které se během ní dají nějak zužitkovat. Tak nějak z žánrové podstaty. Bez toho zašifruješ leda prd. Pravděpodobnost, že nikdo z obecenstva nebude žádnou znalost postrádat, se z této podstaty blíží nule. A internet je prostě většinou nejsnazším způsobem, jak se chybějících znalostí dobrat. Vždycky, to není potřeba nějak speciálně akcentovat v propozicích. Očekávat něco jiného je pomýlené od počátku. (A bylo by to pomýlené i tehdy, pokud by internet byl v pravidlech výslovně zapovězen. To by byla jen překážka navíc, kterou bychom museli překonávat.)

Slogan je slogan. Slogan je klišé, je zjednodušující, používá nadsázku. To je zase taková žánrová podstata sloganů. Nelže, nadsazuje. Já třeba znám jednu hru, která má slogan "hra, která vás nakrmí". Taky je to nadsázka. Pokud se na ni někdo vydá bez svačiny, tak mu ten kousek žvance k luštění dostatečný přísun kalorií taky nezajistí.

Ve mně slogan správná očekávání vyvolává. V kombinaci s evidentním pokynem ten přístup k internetu mít ho vyvolává ještě výrazněji. Vyvolává dojem hry, na které nebudu luštit věci. Dojem odpovídá.

reakce na #Yeti reagovali #Ti (Nejnekvazi...)