Václaf

Podle statistik dělala interpretace řešení problém tak nanejvýš šesti týmům, z toho jeden šifra zastavila. Za nás na šestku dobrý.

reakce na #Honza
Ondra

A jak se teda řešilo tohle?

Tomáš

Rudolf byl bratr Zlatovlásky a hláška o tom, že nedorazil byla použita v situaci, kdy Jasoňovi došlo, že hovořil se Zlatovláskou (já jsem ji použil ve chvíli, kdy mi došla podstata šifry). Druhým bonusem je vazba na tuto šifru, protože Rudolf (klidně i Robert, ale to už nebylo ono) byl původně otcem Jonáše. Tedy původním bratrem Petra. A když se nově stal otcem Jonáše Donald, nezbývá než konstatovat, že bratr Rudolf nedorazil.

Honza

No když už se ptáte, chtělo, proto jsme po loňsku na Po Trati nešli. Normálně bych sem tím pádem vůbec nepsal, jen mi přišlo líto, že v diskuzi zapadlo velmi elegantní řešení toho, co tu někteří vnímají jako problém.

reakce na #Kempas reagovali #Václaf
Václaf

Řešení bylo korektní, to vy jste ho nepochopili ;-)

reakce na #Honza
Kempas

Chtěným, nechtěným... A vám by se opravdu chtělo jít na zcela korektní hru s mizivou možností vzrušení a překvapení? Sorry jako :-)

reakce na #Honza reagovali #Honza
Honza

Jak už níže navrhuje Ondra, zcela korektní tajenka s mizivou možností vzniku podobných problémů je dubnovapruchodnaseverunovystrom. Ani písmenko navíc a neodrovnalo by to žádný tým nechtěným (?) způsobem.

reakce na #Síba reagovali #Kempas a #Václaf
Vašek

Teda Rudolfem, sss :-)

reakce na #Vašek
Vašek

Tak nechte tajnůstkaření s Robertem a poraďte nám bez smartphonů :-)

reagovali #Vašek
Síba (Pralinky zvlášť)

Nepíšu, že něco ve druhém pádu očekávám nutně. Píšu, že to tam očekávám přednostně, a něco jiného tam hledám teprve tehdy, když tam ten druhý pád nenajdu.

reakce na #Ondra (digipig)
Radek (Freezy Bee)

Pokud fakt, že pro lepší čtení je potřeba aplikovat vichr z hor, je autorský záměr, tak to oceňuji :) Ale na to při hře nikdo nemá šanci přijít..

Ondra (digipig)

Síba: jak ji napsat jinak bylo již dříve napsáno, stačí tam například přidat "ul" aby bylo zřejmé, že jde o ulici... pokud mám někde napsáno "průchod na severu", tak to beru jako samostatný údaj a rozhodně za tím nutně neočekávám něco ve druhém pádu jak píšeš... problém zde byl s tím krátkým "a" na konci, díky kterému jsme dubnovy přiřadili k tomu stromu jakožto přídavné jméno (nejprve dub, nový strom a poté dokonce dubnový strom - s trochou fantazie vrba) a hledali průchod na severu... a že jich tam bylo, v každé naší mapě několik ;-) (to jen k tomu, že by to jinak nešlo... jinak je to samozřejmě naše blbost, ale stejně potají doufám, že tam příště to "ul" přibude :D )

reagovali #Síba
Kempas

Naopak, priemerné zážitky nás zaujímajú zo všetkého najviac. Vyjadrujú hlas priemerného šifrátora. A napokon sú najbližšie tomu, čo chceme počuť :-) Každopádne vďaka za mikro-reportáž a tešíme sa nabudúce!

reakce na #Danka
Danka (Ani si nesedáme)
Dotazy a připomínky vdaka miesto reportaze

Pôvodne som mala v úmysle napísať reportáž, ale po zvážení som usúdila, že nikoho nezaujíma náš absolútne priemerný zážitok, že nám chvíľku trvalo, kým dopol štart, zasekli sme sa troška na houbách a potom to šprintovali až k bludišti, ktoré nás nadobro zastavilo. Takže len vďaka za hru, ktorá nás bavila a často aj pobavila v krásnom využití témy :)

reagovali #Kempas
Ondra (Mladí muži se smartphony)

šuf: Říkáme myslím každý svými slovy totéž :)

reakce na #Šuf
Václaf

Co byste chtěli po dopravním podniku? Tu reklamu jsme zadali už v prosinci :-D

reakce na #Aleš
Aleš (Mladí muži se smartphony)

Dnes jsem si na Florenci v metru všiml obřího plakátu "Víte, že v Praze také jezdily trolejbusy?"...

reakce na #šuf reagovali #Václaf
Šuf

Ondra: Na rozdíl od morseovkoidních postupů vede k tomu autorskému výrazná ústřední postava Jonáše, kterému se na okolních pozicích přesouvají příbuzní. Nápad je to samozřejmě netriviální, a není ostuda na něm zemřít, jak už to občas na dvanáctkách bývá :).

Tom: I já jsem toužil člověka nepatřícího do rodiny zařadit. Bohužel, princip šifry cizí lidi moc nepřipouští.

reagovali #Ondra
šuf

Marwin: Výzva k ignorování domobrany pronikla do semináře mojí chybou, kterou jsme ale zpětně povýšili na součást záměru. Tím samozřejmě bylo vyvolat schizofrenii, kdy týmy vlastně nevědí co poslouchat a komu věřit. Vítejte do reálného světa!

Trolejbus: Kdo řádně poslouchal seminář, neměl zpravidla s interpretací tajenky problémy. Řada týmů se na Orionku vydala dokonce i bez vyluštění šifry (aby byla následně odpálkována zpět).

Čili ano, autorsky bylo správné dávat pozor jak na domobranu, tak na seminář. To že se oba zdroje navzájem podrývaly tak nějak patřilo k věci :).

reakce na #Marwin reagovali #Aleš
Robert (Zvířátka)

6 pětek je 6 pětek ;-) A máme krásné stránky ...

Kempas

Za toto tvrzení moc děkuju! To, že bratr Rudolf nedorazil, platí v rámci této šifry dvojnásobně, a je to (aspoň pro mě) geniální netušený bonus :-)

reakce na #Tom
Tom

AHA! Tak ony byly ještě nějaké zvláštní šifrovací pomůcky. A u nich je shodou okolností J (Jonáš) bratříčkem A (Aloise). A D (Donald) je bratrem S (Svena). Jaká náhoda...

V tom případě si myslím, že BRATR RUDOLF NEDORAZIL (jinými slovy: už to chápu a není nutno zveřejňovat řešení).

reagovali #Kempas
Síba (Pralinky zvlášť)

A já myslím, že tam žádný chyták není. Ani úmyslně, ani neúmyslně. Postrádám nějak rozumný způsob, jak ji napsat jinak, aby přestala být dezinterpretovatelná a současně nebyla méně česky. A současně postrádám dezinterpretaci použité tajenky, která by současně byla obhajitelná. Ne. Jakákoli s tím dubem to není. Dub je z množiny obhajitelných interpretací vyloučen neexistencí předepsané mapy.

reakce na #Ondra reagovali #Honza
Tom

Tuto scénku z Cimrmana mám docela rád. Snad tam chybí jen postava toho, který vůbec nepatři do rodiny :-). Takto je z toho hezká logická úloha a ten rodinný strom z toho jde vcelku dobře vytvořit. Vychází mi ale něco jako VIHSUNR (Když by starší sourozenec byl tuším tečkou - jinak vyjdou nesmysly). Asi se budu muset na ty speciální pomůcky podívat :-(.

Ondra (Mladí muži se smartphony)

Mně to připadá, že tam ten "chyták" byl úmyslně. Protože celý ten proces "to zní trochu divně, podívám se do rejstříku mapy, jestli se mi to neobjasní, aha, tady je fakt Dubnova s krátkým" je často takový milý bonus k vyluštění.

reagovali #Síba