Kempas

Naopak, priemerné zážitky nás zaujímajú zo všetkého najviac. Vyjadrujú hlas priemerného šifrátora. A napokon sú najbližšie tomu, čo chceme počuť :-) Každopádne vďaka za mikro-reportáž a tešíme sa nabudúce!

reakce na #Danka
Danka (Ani si nesedáme)
vdaka miesto reportaze

Pôvodne som mala v úmysle napísať reportáž, ale po zvážení som usúdila, že nikoho nezaujíma náš absolútne priemerný zážitok, že nám chvíľku trvalo, kým dopol štart, zasekli sme sa troška na houbách a potom to šprintovali až k bludišti, ktoré nás nadobro zastavilo. Takže len vďaka za hru, ktorá nás bavila a často aj pobavila v krásnom využití témy :)

reagovali #Kempas
Robert (Zvířátka)
Reportáž

6 pětek je 6 pětek ;-) A máme krásné stránky ...

Dimitrii (Enigmafie)
Report

Tak my se taky hlásíme o slevu za rok :)

Václaf

Tak my vám pěkně děkujeme ;-)

reakce na #Aleš
Aleš (Mladí muži se smartphony)

Tak my jsme teda taky něco napsali...

reakce na #Jirka reagovali #Václaf
JiříK (Corn Flakes)
Reportáže

A bylo zajímavé najít se několikrát v reportážích. Příště musíme něco provést i Nejnekvazi :)

JiříK (Corn Flakes)
Děkuji

Orgové, děkuji za hru, která byla přesně taková, na jakou jsem se těšil. Těžká, nekompromisní, férová. Kromě jiného jsem si náramně užil tempo hry, kdy nejde o každou minutu a člověk se stačí v klidu najíst a napít, poklábosit, ba i poklimbat, aniž by ho přitom předběhla značná část startovního pole.

Síbo, byla to nádhera. Marwine, kde to můžu podepsat?

Jirka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)
Uvidíme se večer, ale...

..už teď jsme přidali reportáž.

reagovali #Aleš
Marwin (Freezy Bee)
Díky!!!

Chtěl bych vyjádřit obrovské poděkování. Osobně mám rád těžké hry, které jsou skutečnou výzvou i pro top týmy, takže je vždycky nějaká (byť třeba minimální) šance je někde předběhnout - a je jen na nás, zda to dokážeme nebo ne.

Jsem rád, že po loňské Tmou pokračuje i Po trati v trendu návratu obtížnosti do starých "dřevných" dob (které už vlastně skoro nepamatuju), kdy do cíle došli jen kyborgové a často ani ti. Za mě obrovské plus a už teď se těším na příští ročník!

Pár drobných námětů k zamyšlení jsem napsal k jednotlivých šifrám. Chci zdůraznit, že to jen (subjektivní) zpětná vazba a celkový dojem ze hry je jednoznačně kladný.

Aleš (Mladí muži se smartphony)

Jo tak proto jste tam nešli... My jsme si říkali, co je to za pajzl, že tam ani Pralinky nejdou a radši sedí venku.

reakce na #Síba
Síba (Pralinky zvlášť)

A to ještě nevíte, že kromě té Pod Schody byly v blízkém okolí ještě další dvě takové.

reakce na #Václaf reagovali #Aleš
Václaf

Jestli narážíte na hospodu Pod Schody, tak tu jsme testovali kdysi na Noci tapürů a kromě toho, že pod náma v šest ráno vytřeli a zkásli nás, protože se střídala směna, jsme tam opravdu seděli nonstop. Ale od poslední Noci tapürů uteklo už hodně vody ;-)

reakce na #Síba reagovali #Síba
Síba (Pralinky zvlášť)

My bychom třeba zase rádi uvítali, pokud by proti trudnomyslnosti byly doporučovány hospody, kde správně chápou význam slov "nonstop" a "otevřeno". Jinak to proti trudnomyslnosti moc nefunguje.

reakce na #Václaf reagovali #Václaf
Václaf

Motivační eseje bychom zavést mohli ;-)

reakce na #Ondra
Ondra (Mladí muži se smartphony)
pěkně děkuju

Díky za hru. Letošní ročník mi přišel asi jako nejnedohratelnější šifrovačka, na které jsem byl. Možná teda druhá nejnedohratelnější po Tmou 5, ale to bylo před čtrnácti lety, šifrovací svět byl mlád a nikdo jsme neuměli pořádně luštit.

Cestou domů mi to došlo: Po trati je šifrovačkový ekvivalent Barkley marathonu, proslulého běžeckého závodu, který taky obvykle nikdo nedokončí. Připojuji odkaz na wiki jako inspiraci k dalším ročníkům (například podmínění účasti motivační esejí, tuš na trubku pokaždé, když nějaký tým vzdá, atd.): https://en.wikipedia.org/wiki/Barkley_Marathons

reagovali #Václaf
Tonda (Zimní Vánek)
poděkování

Já se přidávám s poděkováním. Řekl bych, že se letos potvrdilo, že Po trati je náročná hra. Kombinace nulových nápověd a občas (občas i záměrně) nečistých šifer, prostě dělají své. Kde jinde může člověk s desetihodinovým zákysem na jedenáctce pořád skončit v top ten. A když se k tomu přidá ještě počasí, které letos bylo obzvlášť šifrovačkové, je vymalováno. Ale jelikož náročné hry máme rádi, můžete to brát jako poklonu. ;-) Cimrmanovská tematika taky významě zkvalitnila šifrovací požitek, i když co si budeme povídat, na potratíčko nic nemá.

Takže ještě jedno díky za hru a příště rád přijdu zas!

PS: Bohužel se nemohu zúčastnit zítřejší afterparty, takže vám budu muset vynadat prostřednictvím komentářů k jednotlivým šifrám.

Jarda

V tomto duchu nas musim pochvalit za oousteni zminovaneho mekace, takze to s nami neni zas tak spatny..

reakce na #Pavel
Pavel (Fčeličky)

Jasně, ale z historie víme, že dospělí lidé dělají různé "nedospělé" věci. Pokud se někde objevil problém, je dobré to dát ostatním vědět.

reakce na #Václaf reagovali #Jarda
Kempas

Formálně vzato máme v pravidlech: „Během hry jsou hráči povinni dodržovat zákony ... (atd.) Dále jsou hráči povinni chovat se tiše a ohleduplně ke svému okolí a prostředí, v němž se pohybují.“

Přidat klauzuli o hospodách je jistě možno. Stejně tak jako např. upozornit na to, aby týmy zcela neblokovaly úzké chodníky, neohrožovaly ostatní svými batohy v MHD nebo neplivaly na turisty mluvící holandsky.

A v té hospodě si stačí uvědomit, že jsem běžný zákazník. To, že hospodu doporučíme, neznamená (na rozdíl od loňska, kdy jejich návštěva byla povinná), že jsme se domluvili se všemi provozními těchto zařízení. Na druhou stranu personál si může kdykoliv zjednat pořádek vyhoštěním nekonzumujících, ne vynadat padesátému příchozímu.

S nostalgií vzpomínám na doby, kdy se lidé řídili selským rozumem a nepotřebovali na všechno nařízení. Kdy na pizze nebylo napsáno, že před vložením do mikrovlnky je nutno sundat plastový obal.

reakce na #vilik
Pavel (Fčeličky)

Orgové, děkujeme za hru. Byla perfektně připravená a šifrám až do 11 včetně (pro nás konec, ale vyluštěna doma) nemám co vytknout. Už teď se těšíme na další ročník!

Václaf

Tiše předpokládáme, že dospělí lidé (jeden z důvodů, proč je hranice 18 let) vědí, že restaurace ani jiné provozovny nejsou primárně určeny k luštění šifer. Pokud nějaké takové zařízení během hry navštívím, bylo by nanejvýš slušné, abych se tam choval jako každý jiný dobrý host. Jestliže to někdo nechápe, patrně by do hospody proti trudnomyslnosti vůbec chodit neměl.

reakce na #vilik reagovali #Pavel a #Síba
Václaf

Děkujeme, drželi jsme se motta: návrat do dob dřevního šifrování. Nebo snad návrat do dřevních dob šifrování?

reakce na #Síba
vilik

Pokud chceme jako komunita mít dobré jméno, je účelné reflektovat nad takovými věcmi, jako je dopad šifrovaček na okolí. Vynadáno jsem dostal já hned potom, co jsme přišli. Normálně jsem jim tedy popsal, o co se jedná. Z jejich hlediska tam přišlo tolik lidí, že zabrali v podstatě všechna místa, a pak tam dlouho seděli, aniž by si ale něco dalšího objednali. Je dobré se o ten pohled provozovatelů restaurace alespoň podělit. U té příležitosti má smysl také připomenout hráčům, aby brali ohled na to, jak situaci může vidět provozovatel restaurace. Obdobně bychom se měli stavět i k jiným subjektům, než jsou restaurace.

reakce na #Kempas reagovali #Václaf a #Kempas
Síba (Pralinky zvlášť)
Nebyla to nádhera?

Během hry i po ní jsem několikrát vzpomínal na to, čím si mne kdysi šifrovací soutěže získaly. Mimo jiné to byla jejich napínavost. Byly plné zvratů. Platívalo, že realistická šance na dosažení cíle je jen na hře, která se organizátorům nepovede. I když člověk na vedoucí tým kyborgů ztrácel asi tak tisíc koňských délek, na jeho pokoření stačila dvě údernicky pojatá stanoviště. A na to, aby člověk dosáhl prvního místa na hře, bylo potřeba udržet svá dílčí zaváhání v rozumných mezích, například nemít na jednom místě zákys delší než devět a půl hodiny. A teď se najednou objeví Po trati s takovouto luxusní exkurzí do dob, kdy byla ještě tráva zelenější. No nebyla to nádhera?

reagovali #Václaf
Václaf

Trolejbusová zastávka je dnes v Praze jen jedna; na šestce nebylo v řešení nic záludného; řešení sedmičky bylo záměrně zapsáno obecnou češtinou (šifra sama byla spíš lehčí); v osmičce by každé další písmeno neúměrně prodlužovalo zadání, proto bylo slovo ulice explicitně uvedeno v upřesnění polohy.

reakce na #Petr
Kempas

Nechci si hrát na alibistu, ale hospody domluvené jako součást hry jsme měli jen loni. Jinak mi jako účastníkovi jiných her přijde přirozené v hospodě (McD, na benzince...) přiměřeně konzumovat a vůbec necítím potřebu na to upozorňovat hráče. Ostatně neznám šifrovačku, která by tak činila. Taky už jsem zažil v mekáčích různé situace ;-)

reakce na #Vašek (Absolutno) reagovali #vilik
Ti (Nejnekvazi...)

Musím se organizátorů zastat. Někdy je holt interpretace tajenky součástí řešení. Někdy je na něm dokonce šifra postavena. S tím se musíme jako hráči smířit.

Památník Poslední trolejbus mi našla mapa na mobilu po zadání slova trolejbus. Ignorovat nedaleké ulice Dubnova (která má na svém severním konci podchod) a Malebná (i s tou gramatickou chybou) je chyba. No a u Brehm by dopsání OVA vedlo k prodloužení šifry o 50%.

reakce na #Petr
Petr (dostal)

0,6,7,8 nás více či méně potrápily ve smyslu správné interpretace řešení.

reakce na #Ti (Nejnekvazi...) reagovali #Ti (Nejnekvazi...) a #Václaf
Vašek (Absolutno)
Hospody

Nechci si hrát na mravokárce a taky mám svůj podíl, ale navrhoval bych do budoucna přidat do pravidel / info před hrou připomenutí, že hospoda proti trudnomyslnosti je pořád v první řadě hospoda a že se sluší čas v ní vykoupit úměrnou útratou. Viděl jsem kamaráda dostat v „houbovém“ McDonaldu vynadáno dost nevybíravě za všechny, a to teprve přišel.

reagovali #Kempas
Ti (Nejnekvazi...)

To se mi sice stává častěji než bych chtěl, ale většinou protože nedoluštíme všechny části šifry (například pořadí písmen). Kde jste tady nebyli přesvědčeni, že výsledek je správný?

reakce na #Petr reagovali #Petr
Petr (dostal)
Luštění vyluštěného

Díky za hezkou hru, myslím, že jsme si ji celkem i užili a +- skončili i tam, kde jsme asi měli. Nicméně abych jen nechválil, šifry za mě byly sice OK, nicméně na můj vkus řešení, co z nich padala, byla v nemalém množství taková nevymazlená a nepamatuji si šifrovačku, kdy jsme tolikrát šli někam, aniž bychom 100% nebyli přesvědčeni, že právě tohle je ono.

reagovali #Ti (Nejnekvazi...)
Robert (Zvířátka)

Já mám na to manželku, která je naopak krátkozraká, takže já jí říkám, jaká jede tramvaj a ona mi čte složení potravin z obalu ;-) Ale na šifrovačky nechodí :-(

reakce na #Václaf
Robert

Tak se mi to stalo znovu, takže mohu zkopírovat:

Error: Invalid spinner. Please try again. This usually happens because an automated script attempted to submit this form.

reakce na #Tom
Tom

Jakou? Z logu vidím, že to neprošlo, ale ne proč. A vůbec, nejsi náhodou robot? :)

reakce na #Robert reagovali #Robert
Václaf

Ano, nepříjemné žádosti a stížnosti nepřijímáme, pouze poděkování a chválu :-D

Návodná slova pro morseovku by se tam větším písmem nevešla a myslím, že i na originálních pomůckách mini od Chlýftýmu nejsou větším fontem. Určitě máte v týmu i někoho, kdo vidí dobře ;-)

reakce na #Robert reagovali #Robert
Robert (Zvířátka)
Prosba dalekozrakých

Máte tady filtr na nepříjemné žádosti? ;-) Napsal jsem stížnost na pomůcky, které byly hrozně malým fontem (zvláště slova pro morseovku) a místo zveřejnění mi to hodilo chybovou hlášku ... ;-)

reagovali #Václaf a #Tom
Václaf

Za každého, tedy i za žádného.

reakce na #Ti (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)
Ti (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)

A co když nebude žádné počasí?

reakce na #Václaf reagovali #Václaf
Václaf

Hra se koná za každého počasí.

reakce na #K reagovali #Ti (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)
Zůza (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)

Vzhledem k tomu, že organizátoři jsou PoTrati, tak myslím, že jsou s počasím spokojení a zlomyslně si mnou ruce.

reakce na #K
Tom

SMS jsou deaktivované jen pro týmy, které zaškrtly slevu za pokrok, viz

reakce na #Míša
K (partyzáni)
Pocasi

Vzhledem k tomu ze v sobotu bude cely den dest', nechcete to o tyden posunout?

reagovali #Zůza a #Václaf
Míša (Happy Trosečníci Friends)
SMS

Ahoj, nedaří se mi najít, jak aktivovat SMS pro hlášení o příchodu na stanoviště. Kde jsem to přehlédla?

reagovali #Tom
Václaf

Téměř všechny operace provádíme obratem, nejpozději do dvou dnů.

reakce na #Lukáš
Lukáš (Pentakilogram)

Ahoj, jsme již 24 hodin zaregistrovaní, ale stále na stránce týmu nevidím nic, co by jen vzdáleně připomínalo řešení šifry, kam poslat peníze. Ani nám žádné pokyny nepřišly mailem. Změní se to někdy? Je snad problém v tom, že jsme se přihlásili v prodloužené registrační lhůtě?

EDIT: Díky, pokyny se už objevily, zaplaceno.

reakce na #Václaf reagovali #Václaf
Václaf

Číslo účtu najdete na stránce týmu po potvrzení registrace z naší strany.
Nyní jsou všechny registrace potvrzeny.

reakce na #Borky reagovali #Lukáš
Borky (Excentričtí konvergenti)

Ave, na strance tymu vidim pouze moznosti slev, ale cilo uctu ani ni k tomu nikde nevidim..:( kam tedy mohu zaplatit startovne..?:) dik.. borky

reakce na #Václaf reagovali #Václaf
Václaf

Chyba už by měla být opravená. Díky za hlášení.

reakce na #vilik
vilik

Ahoj, na stránce týmu se nám zobrazuje "výše vašeho startovného je aktuálně Kč", číselný údaj chybí. Požadovali jsme slevu za pokrok. Můžete na to kouknout? Dík :-)

reagovali #Václaf
Václaf

Škoda, mysleli jsme si, že nám to projde :-)

reakce na #Tonda
Tonda (Zimní Vánek)
Poslední informace

Na stránce týmu vidím, že poslední informace před hrou budou zveřejněny 22. března 2017. Není to trochu pozdě?

reagovali #Václaf
Václaf

Číslo účtu najdete na stránce týmu po potvrzení registrace z naší strany.

Nezapomeňte si před zaplacením navolit požadované slevy a vyčkejte na jejich schválení (na stránce týmu uvidíte zlevněné startovné a nastavení slev nepůjde měnit). Pro schválení některých slev je třeba mít vyplněný dostatečný počet jmen členů týmu (viz pravidla).

Téměř všechny operace provádíme obratem, nejpozději do dvou dnů.

reakce na #Pavel reagovali #Borky
Pavel (Tranquilo, señor!)
číslo účtu

Ahoj, potřeboval bych nápovědu k šifře "Uhodněte číslo účtu pro zaplacení startovného". Možná jsem jen regulérně slepej, znáte to...

reagovali #Václaf