Robert (Zvířátka)
Dotaz na orgy

Z reportáže Set sail for fail vyplývá, že šifru nevyluštili, ale prostě se na satelitní mapě podívali, kde jsou velké kameny v parku. Je to postup v souladu s pravidly? Zvláště mám na mysli pravidlo: "Objeví-li tým jiné stanoviště (např. s vyšším číslem), než které právě hledá na základě vyluštěné šifry, nesmí na takovém stanovišti zprávu vyzvednout."

reagovali #Václaf
Václaf

Není to v souladu s pravidly.

reakce na #Robert reagovali #Miki a #Tribon
Miki (Set sail for fail)

Jak říká pravidlo: "Objeví-li tým jiné stanoviště (např. s vyšším číslem), než které právě hledá na základě vyluštěné šifry, nesmí na takovém stanovišti zprávu vyzvednout." Což musí znamenat, že jsme museli porušit tu část "na základě vyluštěné šifry" (jelikož jsme rozhodně šli na dané stanoviště).

Není mi pak jasné, co znamená "vyluštění šifry". Vyluštím-li její část, např. získám množinu písmen, a z ní si vymyslím polohu dalšího stanoviště, je to "vyluštění šifry"? Nebo když vyluštím počet písmen, které bude řešení mít, a na základě toho v okolí najdu místo (třeba jediné) tomuto počtu odpovídající, je to ještě "vyluštění šifry"?

Chápu, že je těžký definovat tu hranici – ale kdyby v pravidlech nebylo explicitně napsáno, že není proti pravidlům používat elektroniku (např. satelitní mapu), tak bych ji pochopitelně rozhodně nepoužil... Použití upřesnítka a mapy ke zjištění polohy dalšího stanoviště tedy není "vyluštění šifry".

I když teď mi dochází, že upřesnítko je vlastně asi napsáno kurzívou, a tudíž se pravděpodobně nepovažuje za součást šifry jako takové, a proto se jeho použití nedá považovat za součást jejího luštění. Takže to beru, dává to smysl. Moc se omlouváme (zejména se omlouvám já, jelikož to byl můj nápad) za porušení plavidel a navigaci podle hvězd se už budeme obloukem vyhýbat.

reakce na #Václaf reagovali #Zuzka a #Lipča (Spící Volové)