R.U.R. (Divize nulou)

Jestli se nepletu, tak první část šla vyhaluzit jako HESLO nebo POSLI, druhá pak jako KOMPARZ/KOMPARS/KONKURZ/KONKURS. No napodruhé jsme to trefili správně, ještěže limit na nový pokus byl jen 15 minut.

reakce na #Des
Tomáš

U konkurence už je

reakce na #tocra
Václaf

Bude ;-)

reakce na #tocra
tocra (Enigmafie)

Máte k dispozici nějaký seznam počátečních hospod? Docela by mě zajímaly jednotlivé alternativy cesty. A bude zveřejněna mapa trasy, jako v předchozích ročnících? Díky

reagovali #Václaf a #Tomáš
Václaf

Také se snažímě upřesnítkům vyhýbat, jak jen to je možné. Někdy je však potřeba šifry přiohnout dramaturgii hry, příp. vyměnit dvě šifry, které to předtím zvládly bez upřesnítka, ale po prohození už nezvládnou. S roustoucím tlakem na originalitu šifer celkem opodstatněně klesá jejich schopnost zašifrovat jakoukoli „tajenku“.

U téhle šifry by asi bývalo stačilo upřesnítko: „Zprávu hledejte uprostřed.“ To by mohlo problém s haluzením vyřešit.

reakce na #Yeti
Yeti (Tykadla)

Polohu dalšího stanoviště by především nemělo být snazší zjistit z upřesnítka než z šifry.

Pokud to totiž jde, tak se těžko lze vyhnout testování, kde má kdo hranice haluzení. Takže zařazení takto řešené šifry do hry je chyba.

Upřesnítka mi vůbec přijdou jako příšerně nadužívaná. Upřesnítko je nouzová pomůcka pro případ, kdy organizátoři nezvládnou organizačně, dramaturgicky, volbou šifer a trasy a umístěním organizátorů a schránek s šiframi dosáhnout toho, že tajenka šifry určuje dostatečně polohu následujícího stanoviště. Jsou výjimečné případy, kdy je upřesnítko vhodné nebo je součástí nějaké metašifry, ale nechápu, proč jich musí být na hrách tolik. Ze 120+ šifer posledních ročníků iNuly a Per partes měly upřesnítka celkem 3 šify. A nepřijde mi, že by absencí upřesnítek ty hry nějak trpěly...

reagovali #Václaf
Karel (Točená zmrzlina)
Všehochuť Trochu jiná morseovka

Jak jsem viděl tuto morseovku, tak jsem si říkal, že by se to mohlo orgům Po trati líbit :)

http://static.chatujme.cz/fotogalerie/edorum/2073/e9dcb63ca828d0e00cd05b445099ed2e53469cf572e1c.jpg

Lipča (Spící Volové)

Ja teda sel na sifrovacku a ne upresnovacku, takze jako prvni vec zkousim najit stanoviste podle vylusteni sifry.

reakce na #Tribon
Tribon (Zlá koťata)

Jak není v souladu s pravidly? Hledat další stanoviště dle upresnitka je přeci první věc, zvláště když je tam něco takového.

reakce na #Václaf reagovali #Lipča (Spící Volové)
Zuza (Aplikovaní Hrošíci)

"Tak co si dáte?" "Mohli bychom dostat účet?" :)

Takové meta momenty mě na hrách baví nejvíc. Sice nikým nerušené idylické bahýnko mělo pro nás brzy skončit, naštěstí v době nejhoršího ráchání Karel na chvíli odložil tágo a odpověděl povzbudivou sms, takže s premisou "když to dali Volové, musí to jít řešit" budeme i nadále pracovat. :) Větší než ostuda jet prvním ranním by však byla naše lítost, že jsme si neužili další hezké nápady. Díky za přípravu, orgové, s potěšením vám vystavuji ten nejlepší účet.

hroch (Opravte to)

Ach jo nějak jsem se odlogoval...

reakce na #<em>anonym</em>
anonym

Tome, škoda, že jsem to neviděl. Určitě bych trval na osamostatnění toho Z. Slovo bez písmenka by byl jasný argument pro jednopísmenné palindromy. Zmizela by tím jak chyba, tak nejednoznačnost.

Pak by to bylo krásné triviální zpestření trasy.

reakce na #Tom reagovali #hroch
Tom (Opravte to)
Šifra 6 – obrazárna Odkazy na dřívější palindromy

Přiznám se, že letošní použití palindromu se mi opravdu moc líbí. Je asi nejhezčí ze všech dříve realizovaných šífer s palindromy. A aby byl výčet pokud možno úplný, přidávám i vlastní autorskou šifru z jednoho z ročníků OSUDu:

http://siroko.osud.info/diskuse.php?tema=10&akce=Zobrazit

Je to z roku 2009 (o použití celotextového palindromu z Tmou 2005 jsem neměl tušení) a jsou použity jen jednoslovné palindromy.

reagovali #<em>anonym</em>
Des (Aplikovaní Hrošíci)

Právě že spojovaly :)

reakce na #Miki reagovali #R.U.R.
Honza (Šrédingerova kočka)

No nevím, nepřišlo mi to příliš intuitivní, vzhledem k tomu, jak dlouho nám trvalo najít správné názvy obrázků a některých hub (muchomůrka zelená nebo holubinka, křemenáč nebo kozák) a tomu, že nás to napadlo přiřazovat díky dvojici klouzek-klouzačka, která byla špatně. Nakonec to vedlo k docela podstatnému zdržení, zklamání nad výsledným řešením a pocitu, že se to mělo nebo dalo řešit jinak, zajímavěji.

reakce na #Bingo (Tykadla)
Mates (Bazinga)

Taktéž děkujeme za parádní hru! Ze začátku jsme jemně lapali po dechu, na startu byli nadšení z toho, když se po oběhání všeho, sesbírání obrázků, čísel a celého cyklu ukázalo, že se to rýmuje s houbami. Což byl předchozí krok. Pivní intro luxusní, nejvtipnější byl náraz do číšníka, který nás i při odchodu z hospody posílal zpátky do salonku, přestože jsme už šifru i tácek měli (to on asi nevěděl). Válce jsme řadili autorsky, větný rozbor na první dobrou a krasojízdu zabrzdila až ta sedmihodinová eskapáda na šachovnici. Ale co už, Soukalová, která závodila na obrazovce v hospodě při předšifrovacím obědě, byla taky čtvrtá:) Díky!

Mates (Bazinga)

Já to teda od Set sail for fail chápu jako normální omluvu a normální otázku:) Týmy, které mají za sebou desítky her a viděly stovky šifer, už ví hodně přesně, co je v našem světě šifrovaček haluzení a co ne a i tak to má každý hráč nastavené trochu jinak. Tým, který jde na jednu z prvních terénních šifrovaček, kde dostane papír a cílem je zjistit, kam dál, úplně klidně mohl brát upřesnítko jako součást šifry a tuto informaci využít;-). Na první Tmou se z dnešního pohledu "haluzilo" fakt hodně, protože "etika" nebyla tak ukotvená.

Takže týme Set sail for fail, super, že se to ujasnilo a přeju hodně úspěchů i do budoucna;) A skvělá reportáž!

Václaf

Aby šlo prostřední válec jednoznačně zrekonstruovat, musel se zastavit ve všech polohách. Je pravda, že nemusely být všechny výherní. Nicméně myslím, že to nakonec bylo nastaveno dobře, protože kdybychom přidali nějaké protihaluzící opatření, dost možná by to zastavilo ještě víc týmů a hospoda by nejspíš praskla ve švech. Jinak válce byly všechny stejně „dlouhé“, měly deset symbolů.

reakce na #Miki
Miki (Set sail for fail)

Je pravda, že je to zvláštní – válce totiž, pokud vím, měli jinej počet písmen (nebo alespoň ten poslední), takže nebylo nutný opakovat právě ty dva výherní znaky, co jsou i v řešení dvakrát.

reakce na #hroch reagovali #Václaf
hroch (Opravte to)

Aha, to že(zda) se opakovala zrovna písmena zopakovaná na prostředním válci, to jsem si nevšiml. Já to bral tak, že výhry nám definují přiřazení písmenek k obrázkům a prostřední válec tajenku. To že(jestli) to šlo vypermutovat, považuju spíš za omyl autorů.

reakce na #R.U.R. reagovali #Miki
Miki (Set sail for fail)

Rádoby filosofie vychází jen z toho, že jsem byl zmaten tím, co se ještě smí a tím, co se už nemá. Ta formulace (i "plavidla") byla jen narážkou na jméno týmu. A je-li sranda opravdu srandou, tak snad na tom, jak jsem to napsal, není nic špatnýho. A jinak jsem se přeci omluvil – nechtěl jsem nikoho takhle pohoršit a kdybych měl pocit, že dělám něco nechutnýho, nejspíš bych to 1) nedělal a 2) "nechlubil" se tím v reportáži. Kdyby v pravidlech nebylo explicitní povolení elektroniky a něco ve smyslu, že ani Google neví to, co orgové, nepřipadalo by to v úvahu.

Takže se omlouvám znovu, tentokrát bez syntaktického cukru.

Díky, Ti, za vysvětlení, to dává smysl. Dokonce vlastně někdo psal, že tam ty pece našel, protože věděl, co má vyjít. Ale důležitý je to opravdu v šifře najít.

Miki (Set sail for fail)

Zrovna tady mi to seřazení podle abecedy připadalo nehaluzní a rozumný, když ta abeceda byla napsaná i dole. Spojovaly se vlastně vůbec čáry, pokud byl tácek otočenej špatně?

reakce na #Marwin reagovali #Des
Lipča (Spící Volové)

Vau, clovek tady ceka pokornou omluvu a zklapnuti podpatku a misto toho si musim precist nekolik odstavcu radoby filosofie o tom, co to znamena vylustit sifru a jak se interpretuji pravidla. To cele zakoncene "navigaci podle hvězd se už budeme obloukem vyhýbat". Vazne? Jako sranda je sranda a hra je jen hra, ale od inteligentnich lidi, kteri se ucastni sifrovacich her, bych cekal vic.

reakce na #Miki reagovali #Miki
Marwin (Freezy Bee)

Jo ony byly všechny podle abecedy. My nakonec použili podmínku "menší v abecedě na menší v abecedě" (což samozřejmě vychází), ale tahle haluzící část se mi na téhle jinak moc pěkné šifře dost nelíbila. Vymysleli jsme asi 5 dalších podobně logických pravidel a zkoušet je bylo poměrně pracné. Navíc jsme byli přesvědčeni, že se ta druhá půlka taky použije, takže zkoušet posílat jsme začali zbytečně pozdě. Všechy 4 obrázky dle abecedy je - uznávám - trošku lepší, ale to člověk při luštění neví.

reakce na #Lipča (Spící Volové) reagovali #Miki
Lipča (Spící Volové)

Podtacek bylo vzdy potreba prilozit tak, aby vsechny ctyri obrazky v lajne byly podle abecedy.

reakce na #Alnagon reagovali #Marwin