TI (Korupce na slunci)

Přeci není třeba získat všechna písmena ne? Z 18 vět navíc rozdělených do odstavců a práce z mapou musí stačit daleko daleko méně. Mám pocit, že my jsme měli +- 13.

reagovali #Phoebe
Phoebe

No a to je právě to, co nás na šifrování nebaví - vymyslet kus a pak se dívat do mapy, jestli se náhodou netrefíme do nějakého místa v okolí... pokud někoho ano, nic proti tomu nemám, ale já si šifrovačku představuju trochu jinak :)

Ondra (ROFL!)

Phoebe (a spol.):

Chápu, že máte nějakou představu o tom, jak má vypadat správná šifrovačka a správné luštění. Jasně, dělejte to, jak je vám libo. Ovšem je možné, že se vaše představa o tom, jak se má správně hrát, často nebude krýt s představou organizátorů o tom, jak jejich šifry mají správně luštit. Má to několik důvodů: Při náloži přes 20 šifrovaček ročně je potřeba udržet originalitu šifer, což vede i k tomu, že orgové hojněji prolamují různá tabu a využívají netradiční postupy, které s domnělým „haluzením“ počítají. Autoři šifer vyžadujících všeobecný rozhled navíc častěji spoléhají na to, že co tým neví, to vygooglí nebo ověří zpětně z toho, co mu vychází za tajenku (případ této šifry). V neposlední řadě může být problém v tom, že v šifrách se přes veškerou snahu mohou snadno vyskytnout chyby, které se týmům, co s nimi nepočítají a nejsou v luštění dostatečně flexibilní, nemusí podařit odfiltrovat - což mohl být váš případ tady. Sám jsem si "dechu" při testu nevšiml, protože mi celkem brzy vycházela rozumná tajenka. Škoda té chyby, i když z mého pohledu nebyla nijak zásadní a neměla by bránit úspěšnému vyluštění šifry. Ale zpátky k věci. Prostě, bez určité míry empatie k orgům a schopnosti odhadnout, jak autor šifru mínil, co je schválně a co je jen hloupá náhoda, potažmo chyba, a co lze při luštění považovat za legitimní postup, může člověka na hrách čekat dost nepříjemných a vlastně i zbytečných zákysů. Jen je třeba pamatovat, že když se autor šifry nestrefí do vašich představ a vy si na šifře posedíte déle než většina pelotonu, neznamená to hned, že je šifra fuj. Spíš bych tu kritiku pojal tak, že se vám nelíbila, případně vám na rozdíl od ostatních nesedla.

reakce na #Phoebe