Václaf

Už je ;-)

reakce na #Míša
Míša

Bude někdy řešení?

reagovali #Václaf
"Dana" (t.č. Přizdisráči)

No když se to takhle napíše, tak to vypadá, že s tím ani nic jinýho dělat nešlo ... tak teda nevím, co jsme s tím těch 6 hodin zkoušeli... :-) Čtverec jsme měli, jen ty souřadnice nás nenapadly...

R.U.R.
Všehochuť Potrati jsou v novinách!

V Česku se rodí méně dětí s Downovým syndromem. Přibývá potratů

Pája (JÁDRO)
Všehochuť Reportáž

Hlásím, že v příslušné sekci přibyla reportáž JÁDRA, a děkuji tímto Marwinovi. :)

Tom

Hledej ve vedlejším tématu.

reakce na #Míša
Míša
Šifra 8 – bravíčko dotaz na Potratíčko

My jsme taky psali dotaz a celkem by mě zajímaly dotazy ostatních :-)

reagovali #Tom
Vojta
Všehochuť Kvalitní šifrování v kvalitním tisku...

Omlouvám se za OT, ale je to aktuální, týká se to svým způsobem šifer a je to tragické ve více významech toho slova... https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203551038804981

Tom

Že tu ale plevelíme diskuzi u tak pěkné šifry... :-)

U tlačítka s úpravou může být nějaká chyba v cachováni, nic jiného za tím není. Do příštího ročníku se na to podívám...

Organizátory často zajímá, kdo chodí na jejich hry. Nevidím nic špatného na tom, pokud chtějí orientační údaje o hráčích, třeba odkud jsou. A jestli chtějí i hráče, kteří jim to o sobě neřeknou, si musí zvážit.

K herním indexů jsem si posloužil z vlastních zdrojů, veřejný seznam nikde není. Pravděpodobně ani dostupný nebude - jen pro ty, kteří řeknou, že v něm chtějí být. Ale to bych nerad rozebíral tu, založil jsem si na to vlastní téma.

Různá ošizení jdou zas "odšidit" :-) Ale i tak bude skutečný herní index něco mezi uvedeným a dvojnásobkem.

reakce na #Kolalok
Vojta (3 s kouskem racka)

Jo tak na tuhle skandální, dosud nezmíněnou kontroverzi jsem se taky těšil:-D

Václaf

Odjakživa :-P

reakce na #Zuzka
Zuzka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)

Tak teda jako Pardubačku by mě dost zajímalo, odkdy je Hradec hezčí než Pardubice...

reagovali #Václaf
Ondra (ROFL!)

Phoebe (a spol.):

Chápu, že máte nějakou představu o tom, jak má vypadat správná šifrovačka a správné luštění. Jasně, dělejte to, jak je vám libo. Ovšem je možné, že se vaše představa o tom, jak se má správně hrát, často nebude krýt s představou organizátorů o tom, jak jejich šifry mají správně luštit. Má to několik důvodů: Při náloži přes 20 šifrovaček ročně je potřeba udržet originalitu šifer, což vede i k tomu, že orgové hojněji prolamují různá tabu a využívají netradiční postupy, které s domnělým „haluzením“ počítají. Autoři šifer vyžadujících všeobecný rozhled navíc častěji spoléhají na to, že co tým neví, to vygooglí nebo ověří zpětně z toho, co mu vychází za tajenku (případ této šifry). V neposlední řadě může být problém v tom, že v šifrách se přes veškerou snahu mohou snadno vyskytnout chyby, které se týmům, co s nimi nepočítají a nejsou v luštění dostatečně flexibilní, nemusí podařit odfiltrovat - což mohl být váš případ tady. Sám jsem si "dechu" při testu nevšiml, protože mi celkem brzy vycházela rozumná tajenka. Škoda té chyby, i když z mého pohledu nebyla nijak zásadní a neměla by bránit úspěšnému vyluštění šifry. Ale zpátky k věci. Prostě, bez určité míry empatie k orgům a schopnosti odhadnout, jak autor šifru mínil, co je schválně a co je jen hloupá náhoda, potažmo chyba, a co lze při luštění považovat za legitimní postup, může člověka na hrách čekat dost nepříjemných a vlastně i zbytečných zákysů. Jen je třeba pamatovat, že když se autor šifry nestrefí do vašich představ a vy si na šifře posedíte déle než většina pelotonu, neznamená to hned, že je šifra fuj. Spíš bych tu kritiku pojal tak, že se vám nelíbila, případně vám na rozdíl od ostatních nesedla.

reakce na #Phoebe
Kolalok (Kolalok & syn)

O kapele East něco jsem psal já, ale rozhodně jsem si nestěžoval. Šifru jsem naopak velmi chválil.

V teamu byli členové tří různých věkových skupin. Díky tomu někdo přišel na East něco, a kolik to je byla jediná věc, kterou jsme zjišťovali na dálku. A přesto, že v teamu byli lidé, kteří šli do školy více i méně dříve i trochu i více později než v roce 1990, podařilo se jim této kapele vyhnout. (Nemyslím si, že by to někoho z nás mrzelo.) :-))

Filmy jsme dali bez problémů, každého napadlo něco, ale skoro všechno znali všichni. S filmy vyjmenovanými matejcikem také nemáme problém. Přesto, že jsem chodil do školy dřív. ;-)

Signální: A proč by měla? Je to známé spojení, odborný termín, bez ohledu na to, co se pak někdy podle něho pojmenovalo. Schválně jsem se podíval na Goo..., zcela správně najde jako první vysvětlení toho termínu (heslo na Wikipedii). Pak najde firmu toho jména dodávající železniční zabezpečovací zařízení, :-) a pak teprve písničku. Ale v šifře nejsou jen díla (knihy, filmy, filmy podle knih, písně) a kapely. A spousta těch děl a kapel se stejně jmenuje podle něčeho, co bylo předtím. Tak jsme taky při řešení hledali všemožná spojení, a ne nutně filmy a písničky. Jsou čtyři (Čtvero) roční(ch) období Vivaldi nebo obecný pojem? Původně jistě obecný pojem. (Ale v šifře na tom naštěstí nezáleželo.) :-)

reakce na #matejcik
Ti (Korupce na slunci)

Věty "zpátky na stromy" a "jste ve slepé větvi" sice odděleně navadi na jiná řešení. Ale dohromady na návrat na minule stanoviště naznačují dobře. Týmům se tam nechtělo jít, protože to zcela jasné nebylo. Ale v tomto případě opravdu "risk je zisk".

Kolalok (Kolalok & syn)

Díky, doufám, že v nejbližší době nebudu <del> potřebovat. :-)

Kdo ještě žere statistiky účastníků své hry? (Sendviči tam chtějí i místo, a vadilo jim, když jsem tam vyplnil Pobřeží slonoviny, protože nabízené "Česko" se mi nelíbilo, a vlastní řetězec vložit nešel. Hrozili mi dokonce vyloučením!) :-) (Doplněno: To byl první ročník a v pravidlech to ještě nebylo, že by tyhle údaje měly snad být pravdivé. Nic jsem neporušil, a přesto mě chtěli vyloučit.)

Mně se rozhodně po čase tlačítko s možností úpravy ztrácelo. Přesto, že jsem stále přihlášený a u nového příspěvku mi to píše náš team. Tak snad už to bude dobré.

Jak už jsem psal, pod nickem syn a dcera se lidé mění, a naopak (tentokrát originální) & syn a dcera hrají i za jiné týmy pod jinými jmény. Hm, tak se to možná vyrovná. :-))) Úplně teda ne, jeden čas tam & syn a dcera nefigurovali, když tam opravdu nebyli...

P.S. Nenapadlo mě, že by někdo ten index počítal za nás... ;-) Nijak zvlášť mě to netěší, jestli to někde visí v nějakém seznamu. (Jestli je to jen tvoje aktivita, tak mi to nevadí.)
P.P.S. V některé hře je potřeba "ošidit" vyžadované oddělené křestní jméno a příjmení např. mezerami, nebo vyplněním "a dcera", čímž by možná mohlo dojít ke zkreslení "strojově" zjišťovaného indexu.

reakce na #Tom reagovali #Tom
matejcik (nechci-uvést)

Ti co si tady stěžují, že to neznají, že neví o kapele East (něco) a o filmu s opicemi ... kolik vám je? Protože mám trochu pocit, že se tu dohadujete o nějakých "generačních" rozdílech. Já jsem šel do školy v roce 1990, takže Eso začalo vysílat někdy když jsem byl zhruba ve třetí třídě, a existenci kapely East 17 se v té době mezi vrstevníky (hlavně teda vrstevnicemi ;e) ) naprosto nešlo vyhnout. Podobně film 12 opic byl v době, kdy jsem byl na gymplu, jeden z těch, které je nezbytné vidět (po boku např. Pulp Fiction, Trainspotting, Monty Pythonů... ne žánrově, ale protože se to považovalo za základní kulturní znalost, aspoň v tom prostředí, kde jsem se pohyboval). Od nás z týmu (lidé ze tří různých měst ve věku 25-30) jsme ten film znali všichni. za to bych měl třeba potenciálně problém s rozhněvanými muži, o jejichž existenci pouze velmi mlhavě tuším.

a raketa signální vám nevadila, mimochodem? ;e)

reagovali #Kolalok
Tom

HTML (nebo aspoň jeho podmnožina) je též validní markdown, přeškrtnout jde pomocí <del>.

Slyšel jsem i o dalších, kteří žerou statistiky, snad i víc než sendvičáři :-)

Upravovat příspěvky (nyní snad už jen své, dík za info, nějaký šotek mi zakomentoval kontrolu) by mělo jít bez časového omezení – jsi-li přihlášený, máš možnost upravovat příspěvky, které jsi psal pod stejným loginem. Jiné chování je chyba.

P.S. Herní index nicku 'kolalok' >= 26, syna 24+, dcery 17+ ;-)

reakce na #Kolalok reagovali #Kolalok
matejcik (nechci-uvést)

no, tak, kdy bude to řešení? my jsme už celí napjatí!

jinak teda Potrati Potrati ... na třinácté šifře sprostě hnát týmy dalšího pět a půl kilometru (!!) pěšky tam a zpátky? tím spíš v době, kdy už je tým příliš zblblý na to, aby dělal taktické postupy a dělil se ..... ono teda ve skutečnosti tam už nastupovalo i to, že nám selhávala technika, telefonům docházely baterky a podobně... je mi jasné, že jste se týmům za to divoké pobíhání tam a zpátky škodolibě smáli .e) ale z pohledu týmů (nebo alespoň toho našeho) to nebylo zpestření, jenom čistý opruz. tohle bych chápal ještě tak na páté šifře, ne u konce hry nám to ještě vyšlo tak, že jsme tam byli v době, kdy nejvíc pršelo, to už byla jen taková třešnička :e))

a teda co už jsem někomu říkal na místě: reklamace na toho klouzka! to byl jasný klouzek, a přitom v Klouzkové nic nebylo (aspoň že byla hned vedle). že existuje nějaký klouzek strakoš, to jsme se dozvěděli až po důkladném googlení

matejcik (nechci-uvést)

ano, ten zvláštní sloh docela nepříjemně sváděl do slepých cest. (což zrovna na téhle by byla nápověda....) naštěstí z toho nic moc nelezlo, takže jsme se po nějaké době vrátili k tomu, že je divný font

R.U.R. (Divize nulou)

My jsme si nějaké periody nebo neperiody nevším(a)li. Prostě jsme udělali floor(zlomek * 100). O periodě jsem se dočet až tady.

matejcik (nechci-uvést)

příjemné, akorát jsme v průběhu luštění očekávali, že bude nějaký společný název u pramenů Vydry, Úpy a někde v okolí... takže nám pak asi tři minuty trvalo, než jsme si uvědomili, že Vydra a Úpa už je to řešení

matejcik (nechci-uvést)

paradoxně nejvíc nás tu mrzelo, že k úspěšnému vyřešení stačila asi třetina křížovky, a tak jsme neměli čas/příležitost dolušťovat ten zbytek ;e)

matejcik (nechci-uvést)

za nás dobré - pí a e jsme správně (autorsky?) pochopili jako popostrčení k tomu, že malá číslíčka jsou doopravdy číslíčka a velká čísla nějaké symboly. jaké symboly, to pak už stačilo si všimnout, že když to něčím začíná, tak je to devítka...

matejcik (nechci-uvést)

psal někdo kromě nás dotazy na Potratíčko? budou někde zveřejněny? :e)