Ondra (tentokrát Seš-Lost)
Re: Obsah 18+

Po kratším zamyšlení (vlastně sám pro sebe až trochu překvapivě) souhlasím s Vendou. Šifry 4 a 8 mě ve hře nepohoršily, ale jednak je to ovlivněno tím, že organizátory trochu znám, jednak chápu, že YMMV. Dokážu si třeba představit, že by mi bylo docela nepříjemné řešit šifru založenou na rasistických stereotypech (btw oblast, kterou bych zařadil na níže zmíněný Vendin seznam), aniž bych si při luštění myslel, že jsou orgové rasisti.

Kontroverzní prvky do šifrovaček patří. Chodíme hrát kvůli vytržení a zábavě a kontroverzní prvky oba elementy míchají -- jsou (můžou být) zábavné právě díky své nečekanosti. Při vyzvednutí čtyřky jsem si v duchu říkal: "Ha, oni si fakt si tohle troufli udělat?", což je předpokládám přesně reakce, kterou organizátoři chtěli vyvolat. Sám z pozice orga (který mimochodem loni na Matrix spoluvymýšlel šifru s nafukovací pannou) vím, jak lákavé je při přípravách s kontroverzemi pracovat. Jenže právě ta lákavost se musí krotit. Jistě, nelze se zavděčit všem, ale pokud mám oblast, o které předem vím, že může budit hodně rozdílné reakce a zásadně ovlivňovat celkový dojem ze hry, Vendino řešení s nějakým hodně obecným disclaimerem předem mi přijde jako docela elegantní (přestože jako org bych určitě měl pocit, že i hodně obecný disclaimer umenšuje to plánované překvapení).

šuf: ve mně třeba tahle potratí propagace pití alkoholu budí trochu smíšené pocity. Právě proto mi přijde vhodné a v pořádku, že je předem jasně deklarovaná.

qqq: dovysvětlení, na kterou celkem okrajovou zmínku v relativně dlouhém příspěvku reaguješ, je samozřejmě vhodné, dá se i říct, že Petr přehlédnutím udělal chybu, ale ten novinkovský ofenzivní mód je tam celkem zbytečný, což? Pokud teda chápu dobře, že cílem diskuse je se vzájemně pochopit, ne ji vyhrát.