Tomáš
Opravte Zvížátka

Klíčová a dobře pojatá šifra. Nedostatkem bylo, že nic nenaznačovalo, jak podstatné je přesné měření podle autorských představ. Postup řešení jsme měli po mnoha hodinách už v malíčku. Našli jsme předpony (či přesněji první písmena slov) k zadaným slovům soustředěným v kružnicích. Správně jsme měli i druhý krok. Našli jsme tři skupiny vzniklých předpon, která měla něco společného: ležela na kružnici a bylo možné k nim dohledat společný základ: VIZE, GRAM a pak ještě něco jako CENTRUM. Zkoušeli jsme i poslední správný krok: společná kružnice ke středům těchto kružnic. Dokonce jsme zjistili i PARK uprostřed. Ale konstrukce kružnice byla zatížena obrovskou chybou: jednak jsme od počátku nepokládali přesnost konstrukce kružnic za až tak podstatnou (v doporučené výbavě nebylo ani kružítko!), ale hlavně jsme netušili, jakým bodem prochází kružnice u vybraných slov. Výsledná kružnice tak prochzela trochu jinými slovy a to nám nedalo šanci přečíst řešení. Místo toho jsme se pokoušeli interpretovat výsledná slova tří kružnic a hledat v okolí potenciální cíle k vizím, gramům a dalším složeninám. Nakonec jsme poprvé v týmové historii poslali kapitulační sms :-(.

reagovali #Farin
Farin (Dostal)

Tak zrovna středy kružnic se dají přesně konstruovat bez kružítka jen s právítkem, takže bych se za nedoporučené kružítko nezlobil.

(Ale my jsme tady skončili s ještě o krok hůře rozpacovanou šifrou, našli jsme jen 15 kružnic z pvního kroku. Trochu nás i mátlo to, že nějvětší kružníce měla průměr 26cm.)