3b

Naprosta drobnost, co by se za nehet matfyzackych pravd a autistickych samozřejmostí vešla:)

reakce na #Kempas
Pavel (Fčeličky)
Report

Dokopal jsem se napsat reportáž, k přečtění je zde: https://docs.google.com/document/d/1wPlCdzQ329ara3OQ4sHtkeyU_FAgg00ELbGY4mTJWEY/edit?usp=sharing

Jirka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)
Reportáž

Aby to nezapadlo, napsali jsme reportáž! https://docs.google.com/document/d/1ENwf1gBw0RC7WcRB3HsBqly1l0AbvNVPGNgJHQuvrqM/edit?usp=sharing

Radek (Freezy Bee)

Jo, os triquetrum shodou okolností vím přesně, která je. Přeju brzké zhojení.

reakce na #Jakub
Jakub (Zlá koťata)
v zápalu hry

Mně se letošní Potrati moc líbilo, melancholicky zasněžená Praha, na stanovištích nikdo (kdo by tam taky mrznul), šifry, co jsem luštil, byly pěkné. Škoda jen nešikovného pádu na Výtoni při dobíhání tramvaje- výsledkem byla tříštivá intraartikulární fraktura levého radia, abrupce processus styloideus ulnae a dorzální hrany os triquetrum. Pro ortopedy pěkná 3D šifra na sobotní půlnoc :-)

reagovali #Radek
Honza

Mně to naopak jako rodilému Pražákovi nedělá žádný problém. Rychle jsem si na název zvykl a používám ho.

reakce na #Tonda
Tonda

Já jsem na tom naprosto stejně. :-)

reakce na #Jana reagovali #Honza
Jana

Dobrý postřeh, jakožto rodilá Pražačka to můžu potvrdit. Slovo lítačka nepoužívám, je mi proti srsti a nevlastním ani kartu samotnou, to kupuju radši papírové kupony jako zamlada :)

reakce na #Kempas reagovali #Tonda
Kempas

To je moc pěkné, ale osově převrátit právě jednu dvojici ze tří, jen tak, aby to vyšlo, není moc systematické řešení...

reakce na #3b reagovali #3b
Kempas

Jako dlouholetá náplava jsem pochopil, že pojem lítačka nenávidějí především rodilí Pražáci. Naopak si myslím, že tento název vymyslely a rozšiřují především náplavy. Možná i proto, aby naštvaly Pražáky.

reakce na #Honza reagovali #Jana
Kempas
gůglení

Náš slogan o tužce nebo papíru, případně další poznámky ohledně elektroniky a vybavení, byly míněny pro luštění samotné, tedy nijak s tím nesouvisí, že musíte mít mobil, abyste se zaregistrovali na stanovišti. Taktéž vám nedáváme mapu, a stejně jich s sebou pár máte. Mapy ale potom nejsou pomůckou k luštění.

Ano, mohou se vám hodit nůžky, pastelky nebo raketoplán. Stejně tak se dá papír „uříznout“ podél pomůcek, místo červené čáry udělat čárkovanou atd. Ale stejně nevěříme, že byste si s sebou nic nevzali :-P

Slogan má říkat asi tolik: Cokoliv, bez čeho byste se neobešli (bazmek), vám dáme. Třeba letos jsme vám neřekli, abyste si vzali kalendář, dali jsme vám ho.

Ke gůglení: Myslím, že každý rok se najde pár šifer, kde nás někteří kritizujete, že se muselo dohledávat hodně informací. Proto nevím, proč to letos překvapuje víc. Ano, něco se dohledat musí. Naše testy nicméně ukazovaly, že těch pár osobností (šifra 7å), které tým nepoznal, se už dalo přiřadit vylučovací metodou. U států (11ȁ) podle mě byl větší problém přijít na princip, protože pak už „stačilo“ vědět, že Česko a Portugalsko mají zhruba stejně obyvatel, že v SSSR byla olympiáda jednou, kdežto v USA mnohokrát, nebo znát hlavní města. Dvě tři položky z hlavy nešly, ty si buď holt zjistím, nebo řešení odhadnu. Tolik představa jednoho orga ;-)

Kempas
ztráta a nález

Na startu se našla černá levá rukavice. Cítí se osaměle. Bude k dispozici dnes na afterpárty, případně dále v Praze u orgů.

Síba

No jo, to je těžké. Lidé jsou různí a každý má své vlastní omyly. Někdo spěje k nesprávným očekáváním na základě sloganu. Já jsem zase dospěl k závěru, že když se něco jmenuje Diskuse, tak to slouží k tomu, aby se tam vedla diskuse. Tak se omlouvám, že jsem to špatně pochopil.

reakce na #Ti (Nejnekvazi...)
Sváťa (Tykadla)
díky za hru!

Souhlas. Taky díky moc za hru, která nás bavila, šifry byly originální a zvládnutelné (za lehkou haluz považuju jen KČT) a navzdory počasí nás udržela bdělé až do konce. Václavové jako potvrzující prvek spolu s protihaluzícími prvky v podobě označení a kódů stanovišť - i to bylo hezky vymyšlené. Aspoň nás tentokrát znovu nevykostila Vypičená :). Za nás nejlepší účast na Po trati.

Ti (Nejnekvazi...)

Já jsem nechtěl, aby se tu díky mé připomínce řešilo toto téma takto zeširoka. Jediné na co jsem měl v úmyslu bylo zmínit, že jsme si celou hru nebyli jisti, jestli se šifry mají luštit s pomocí internetu nebo mají nějaký skrytý princip, díky kterému to není třeba. A že by se to možná dalo napsat do pravidel jasněji i pro lidi s chabou představivostí. :)

Pojďme to už opustit a místo toho poděkovat orgům za príma hru, hezké šifry, zajímavý nápad trasu a čas který nám dali.

reakce na #Síba reagovali #Síba
Síba

Yeti, rozebírám téma tak, jak tu zaznělo. Ti, jeden z hráčů, prohlásil, že si nedovede představit, jak jinak by to šlo vyluštit. Tvrdím, že má chabou představivost. S tím, co bude dělat většina, to nemá co do činění.

Každá šifrárna v sobě implicitně nese nějaký okruh znalostí, které se během ní dají nějak zužitkovat. Tak nějak z žánrové podstaty. Bez toho zašifruješ leda prd. Pravděpodobnost, že nikdo z obecenstva nebude žádnou znalost postrádat, se z této podstaty blíží nule. A internet je prostě většinou nejsnazším způsobem, jak se chybějících znalostí dobrat. Vždycky, to není potřeba nějak speciálně akcentovat v propozicích. Očekávat něco jiného je pomýlené od počátku. (A bylo by to pomýlené i tehdy, pokud by internet byl v pravidlech výslovně zapovězen. To by byla jen překážka navíc, kterou bychom museli překonávat.)

Slogan je slogan. Slogan je klišé, je zjednodušující, používá nadsázku. To je zase taková žánrová podstata sloganů. Nelže, nadsazuje. Já třeba znám jednu hru, která má slogan "hra, která vás nakrmí". Taky je to nadsázka. Pokud se na ni někdo vydá bez svačiny, tak mu ten kousek žvance k luštění dostatečný přísun kalorií taky nezajistí.

Ve mně slogan správná očekávání vyvolává. V kombinaci s evidentním pokynem ten přístup k internetu mít ho vyvolává ještě výrazněji. Vyvolává dojem hry, na které nebudu luštit věci. Dojem odpovídá.

reakce na #Yeti reagovali #Ti (Nejnekvazi...)
Síba

Sváťo, u šifry č. 12 jsme bohužel nebyli. Šifry od 10 dál jsem viděl jen v cíli poněkud z rychlíku a asi ani ne všechny. Takže se budu moci vyjádřit, až si ji řádně prostuduju.

reakce na #Sváťa
Yeti

Síba: Já zase rozporuji to, že otázka, kterou rozebíráš, tedy ‚‚je technicky možné provést X pomocí Y/bez použití Y‘‘ je vůbec relevantní. To je totiž akorát právničtina. Relevantní je, jak se dá čekat, že to bude naprostá většina dělat.

Je ke hře, kde se gůglí o sto šest, loguje ve webovém rozhraní, popisují a kutálejí dvacetikoruny, luští nepravidelné šifrovací mřížky z fleků od hub (to bych fakt nechtěl dělat bez raketoplánu, pardon, folie), etc. dolepit slogan ‚‚Návrat do dob dřevního šifrování aneb stačí tužka nebo papír.‘‘? Proč ne. Fyzikální zákony to umožňují, dokonce ani protiprávní to není.

Je to smysluplná charakteristika? Vyvolává to správná očekávání? Odpovídá to dojmu ze hry? Ne. Ne. A ještě jednou ne.

reakce na #Síba reagovali #Síba
Sváťa (Tykadla)

Nechtěl jsem do téhle akademické diskuze zabrušovat, ale zajímal by mě Síbo Tvůj postup u šifry číslo 12 bez internetu a znalosti angličtiny v týmu :).

reakce na #Síba reagovali #Síba
Síba (Pralinky zvlášť)

Yeti, tvá otázka je divná. Téměř jakoukoli hru lze snáze absolvovat bez tužky či papíru, než bez elektroniky. Protože elektronika obyčejně dokáže nějak tužku či papír nahradit, což obráceně nefunguje. Výjimku představují jen situace, kdy potřebuješ tužku rozlomit a papír přeskládat, rozstříhat a namáčet.

Těžko jinak rozporovat něco, kde nejsme v rozporu. Organizátoři to vážně nemyslí, a jak jsi správně podotkl, nemyslí to vážně zjevně. Z propozic je zcela zjevné, že slogan o dřevním šifrování není o elektronice. Což je přesně to, co se snažím dát najevo. Proč by to kvůli tomu měla být pitomost, mi není moc jasné. Ten slogan sděluje, že na hře nemáme očekávat věci, pro které se vžilo jadrné maďarské označení "bazmek".

To co rozporuju především, a to s celkem železnou pravidelností, kdykoli se něco podobného objeví, je tvrzení, že se něco bez bujné fantazie nedá vyřešit bez internetu (bez vládnutí angličtinou, bez barevných pastelek, s kompletně hluchoněmým týmem, atp., ono je to pořád dokola). Není to pravda.

reakce na #Yeti reagovali #Sváťa a #Yeti
Radek (Freezy Bee)

Mohu-li si vybrat mezi použitím tužky a papíru, volím raději tužku, tou si můžu alespoň psát do dlaně.

(pardon za odbočku, mě to slůvko "nebo" hrozně dráždilo)

Yeti

Síba: Šlo by hru snáz absolvovat bez proklamované tužky nebo papíru, nebo bez elektroniky? Až po koulení dvacetikoruny si troufám tvrdit, že bez tužky nebo papíru. Pak se ovšem nejvíc hodí fix, který patří do kategorie nůžky, drátky a raketoplán -- byť tužka by asi v nouzi stačila.

Celkově je slogan ‚‚Návrat do dob dřevního šifrování aneb stačí tužka nebo papír‘‘ pitomost, protože hra nejenže vyžaduje telefon, ale dokonce finančně motivuje hráče k používání smartphonu. A pro případ, že by z toho někdo postoj organizátorů ke dřevním dobám šifrování nepochopil, nazývají to pro jistotu slevou za pokrok... Stejně je zapotřebí brát podobná tvrzení v radách. Organizátoři to zjevně nemyslí vážně, znalí hráči to ignorují, ale z nějakého důvodu to tam někomu přišlo vtipné napsat a občas na to někdo naletí.

Kdo skutečně chce zažít návrat do dřevních dob šifrování, má možnost tuto sobotu...

reakce na #Síba reagovali #Síba
Ti (Nejnekvazi...)

To: Síba. Je dobře, že vy s tou formulací problémy nemáte. Nás to zmátlo, tak na to poukazuji. Toť vše. Ať už to orgové na stránkách hry pro příští ročník změní nebo ne, rád zase přijdu luštit a mrznout.

reakce na #Síba
Jirka (Zimní Vánek)

Co se snažím říct je, že by se soutěž/pravidla/vybavení dala prezentovat lépe ("jestli můžete, smartfouny se budou hodit, vezmětě si jich do zásoby").

Co chápu z toho co píšeš je, že současný stav není technicky špatně.

reakce na #Síba
Bingo

Kuba: Po dvou neúspěšných mapováních (plná, čárkovaná, tečkovaná = 210, tj. stejně jako vy a čtení z obou stran) jsme to pak udělali tak, aby nejčastější písmeno (3x) bylo A a to krátké slovo bylo NAM. Vlastně ani nevíme, co se jak mapovalo, protože jsme udělali substituci nul, jedniček a dvojek z prvního pokusu.

reakce na #Kuba
Síba (Pralinky zvlášť)

Však jo. Většinou by nám elektronika nemusela pomoci. K osobnostem a státu bys přidal vláčky. To jsou tři. Tři jsou menšina, zbytek je většina. U mne stran výrokové logiky v pořádku.

Ptát se po okolí není stejně efektivní. Ale to taky nikdy nikdo netvrdil. Tvrdilo se, že to stačí. A to stačí. V Praze i ve dvě v noci. I ve tři v noci. I o půl páté. Když jsme odměřovali vzdálenosti podle dvacetikoruny, taky jsme k tomu použili pravítko a kalkulačku. Ale kdybychom je neměli, tak nám ta dvacetikoruna stačí. A kdybychom neměli ani tu, tak si rozměníme padesátikorunu. I ve tři v noci. To, že dokážeme najít efektivnější postup, neznamená že ten méně efektivní nestačí. Obecně. Tady taky logicky v pořádku.

reakce na #Jirka reagovali #Jirka a #Ti (Nejnekvazi...)
Kuba (Sveřepé řapíkaté řepy)

Díky! Tohle byl jediný rozumný nápad, který jsme zkoušeli, ale nějak se nám to nepodařilo dotáhnout do konce. Existuje hromada způsobů, jak tu trojkovku číst, a ani teď, když vím, že to je správná cesta, jsem to nedal. 1) Používá se trojkovka, kde 001 = A? 2) Berou se překřížené čáry ve směru potravního řetězce? (Alternativa by byla brát je vždycky zleva doprava, i když mi to přijde míň systémové.) 3) Jak se ty čáry přiřazují? Mně přijde zdaleka nejpřirozenější, aby se seřadily jako plná, čárkovaná, tečkovaná a přiřadilo se tomu 210 nebo možná 012.

Celý zásek byl tím víc k vzteku, že nám bylo dost jasné, že chceme jít na Zderaz. Každopádně díky orgům za prima hru a komukoli za odpověď.

reakce na #Sváťa reagovali #Bingo
Ti (Nejnekvazi...)

To: Síba Jasně máš pravdu, určitě není chybou orgů, že tým něco neví. Vůbec si nestěžuji na šifry. A vím, že už se na toto téma diskutovalo i u jiných her. Co je a co není obecná znalost. Přesto zjišťovat bez použití internetu ve tři hodiny ráno v parku v Dejvicích počet olympijských her v Rusku nebo vstup Bulharska do EU mi přijde jako zbytečně složitý úkol. Elektronika je povolená, takže jsme si to našli na Googlu. Ale nebyli jsme si jisti, jestli to tak máme dělat, jestli se šifra nemá dát vyluštit bez použití internetu (protože opravdu nevěřím, že by všechny ty požadované informace všechny týmy znaly). Takže jen navrhuji drobnou změnu textace na webu hry, která by takovým spekulacím ze strany týmů předcházela.

reakce na #Síba
Jirka

Cituji základní pravidla: "Elektronice se nebráníme, většinou by vám snad ani nemusela pomoci." ...ehm? Souhlasím s tím, že bez internetů by to byl letos opravdu porod. Kromě osobností a států bych osobně přidal ještě vláčky. A vcelku chápu, že to není ta luštící část, ale nepřijde mi jako dobrý nápad vytvářet dojem "klidně si ten internet používejte, ale nic moc to nepomůže", když se bez toho pak člověk skoro neobejde.

A ano, můžu se ptát po okolí a tak. Je to stejně efektivní? Zdaleka ne. Můžu to dělat ve dvě ráno? Eh...

reakce na #Síba reagovali #Síba
3b (Zlá koťata)
KČT

Víte, že když se KČT a LEV prosvítí, namaluje to nápis KUN?

Coz orgy dost překvapilo.

My cekali, že dost týmu odejde ke svatému Vítu na hrad, v domnění že tajenka má ještě dvě písmena.:)

reagovali #Kempas
Síba (Pralinky zvlášť)

Myslím, že to chápete špatně. Já jsem teda žádnou narážku na to, že elektroniku netřeba, nikde neviděl. To, že stačí tužka, nebo papír, chápu tak, že nepotřebuješ nůžky, drátky, rádio, chůdy a raketoplán. Internetem obcházíte jenom to, že něco nevíte. A to je problém váš, nikoli šifry. A jestli vy si nedovedete představit, jak se dobrat chybějící informace bez internetu, tak já si takových způsobů dovedu představit docela dost. Zvlášť v Praze. Tam si jich dovedu představit i víc než milion.

reakce na #Ti (Nejnekvazi...) reagovali #Jirka, #Ti (Nejnekvazi...) a #Yeti
3b (Zlá koťata)

To jsme přesně taky našli. Včetně několika polských křížů přepsaných do braile:) A dalších minci, třeba těch s mostem.

Jen jsme správně nesrovnali kalibrační značky.

reakce na #Sváťa
Sváťa (Tykadla)

tak aby nevznikl dojem, že jsme ji dostali zadarmo, tak u nás ještě další slepé cesty:

5) černá čísla byla na papíře proti písmenům, která byla v předchozí šifře na stejné pozici B~S atd... (možná mělo navést na použití stejné mince, ale nás to spíš zmátlo)

6) 2, 10, 15 v té 27mipísmenné abecedě s CH odpovídá B,I,N

7) na papíře je 42 délek a v kombinaci s tím CH je česká abeceda na světě

reakce na #Pavel reagovali #3b
Sváťa (Tykadla)

Pospojovali jste zvířátka do dvou potravních řetězců. Každá spojnice protínala přesně tři čáry tří různých druhů (plná, čárkovaná, tečkovaná) => trojková soustava. Četlo se od nižších forem směrem k vyšším (list=>housenka...).

reakce na #Kuba reagovali #Kuba
Kuba (Sveřepé řapíkaté řepy)
6ã – prostřeno

Ahoj, nechce se mi čekat na výsledky. Poradí někdo, jak se luštila šifra se zvířátky na talíři? (Na šifry ze zvířátky jsme zjevně blbí – i ten vlak nám zabral přes dvě hodiny, zatímco jinde jsme byli uspokojivě rychlí.) Díky.

reagovali #Sváťa
Dero (Přizdisráči)

Jano, potřeba je řadit bity od nejvyššího prvočísla k nejnižšímu, tj. 1011 = 11, což je 10000 -> P. :)

reakce na #Jana
Jana (Partyzáni)

Děkuji za postup. Dává mi to smysl, ale nechápu, kde dělám chybu :) např. první 1011 = 11, což je prvočíslo, tedy v převodu na 5 bitů = 00001 --> 1 = A takhle pokračuju dál a výsledkem mi je ADVNRZNMSYTBIPDT :D Prosím o upřesnění, zda jsem něco neopomenula, děkuju moc!

reakce na #Sváťa reagovali #Dero
Ti (Nejnekvazi...)
Díky

Chci moc poděkovat orgům za hru. Šifry se nám líbili a použití dvacky obráceně pro druhé řešení devítky bylo skvělé. Nápad s Václavy byl super. Škoda, že na to nenavazovaly ještě Ludmily a Martinové... Asi plošně jedna z největších městských šifrovaček.

Počasí jste domluvili parádní, zařídit takhle dopředu, že 100% nebude pršet, bylo od Vás vůči hráčům milé.

Ovšem jednu drobnost si neodpustím. Opakované narážky na to, že k luštění stačí tužka a papír a že elektroniky není potřeba, letos dle mého názoru vůbec neplatily. Minimálně u šifry "Osobnosti" a "Státy" si nedovedu představit, jak by se dali bez internetu vyluštit. Copak někdo z hlavy ví, jak vypadal svatý Vojtějch nebo kolik obyvatel má Portugalsko? Šifry jako takové mi nevadily, ale stále jsme si opakovali, že se mají dát vyluštit bez internetu. A to tedy reálně nevím jak.

reagovali #Síba
Pavel
Karluv most

Diky za super sifrovacku. Nam se moc libila. Docela jsme si zalustili, trasa moc pekna, nezmrzli jsme. Co vic si prat?

No mozna sifru na Karlove moste, ktera byla logicky nase konecna, bych priste vice dotahl. Prece jenom tech interpretaci tam bylo az moc:

  1. Minula sifra byla podle 20ti koruny, protoze svaty Vaclav. Tato by mela byt logicky podle 50ti koruny, protoze na jejim licu je presne pohled ze Staromestske veze. Nebo podle 5ti koruny, ale ta byla na naznacenou linku moc tenka.

  2. Sifra presne padla na sochy na Karlove moste. Dve rady soch po patnacti. Navic cerne cislo byla socha svateho Vaclava. Takze logicky se snazima neco ziskat z nazvu soch.

  3. Abeceda s CH. 27 pismen. Soucet cernych cisel 27. Socha, dvojsosi nebo trojsosi na Karlove moste. To je jasny polsky kriz.

  4. Cisla 2,10, 15. Cisla tramvaji, ktere presne objizdeji Karluv most. Navic ho objizdeji presne 15 paru zastavek (na obe strany), jak take naznacuje schema sifry. Navic nektere zastavky jako Karlovy lazne nemaji zastavku na druhe strane, jako nektera pismena. Navic Cisla 2,10,15 presne sedi na prestupni uzly techto tramvaji, takze zastavky lze uplne presne namapovat i s prestupnimi uzly. To prece nemuze byt nahoda. Navic styl zapisu a to cerne kolecko je velmi casto videt na mapach jako znaceni cisel linek tramvaje.

Takze mame 4 velmi logicke paralelni postupy, ktere proverujeme. Nas favorit byly tramvaje, protoze ty zastavky opravdu 100% sedi s tim, ze jsme treba jeli na zastavku, ktera odpovidala sose svateho Vaclava.

Vysledek byl 8 hodinovy zakys a pak jsme to vzdali. Takze priste by to chtelo nekde nejaky maly hint ze tudy ne :). Diky.

reagovali #Sváťa
Háňa (Ani ťuk!)

Díky moc, už chápu, proč naše číselné řady, trojková soustava, sykavky ani fonetická cvičení nikam nevedly... český a národní taky někde padlo, ale souvislost už nedopadla...

reakce na #Miki
Miki (Šestý nesmysl)

K některým slovům se pojí "český" nebo "národní" (nebo oboje). Čte se po větách morseovka z těchto dvou.

reakce na #Háňa reagovali #Háňa
Háňa (Ani ťuk!)
Anežka

Ahoj, naše velká premiéra skončila hned na první šifře, na příště budeme víc trénovat, ať se taky trochu projdem :) Můžete mi někdo, prosím, nastínit, jak se luští "Anežka"? Nebo zase vůbec nic neudělám... Moc děkuju! Jinak to byla určitě super hra :)

reagovali #Miki
Zbožák (Pralinky zvlášť)
gratulace orgům

Gratuluji k první úspěšně provedené teleportaci hmotné věci v dějinách šifrovaček. Přemístění trojského mostu na místo mostu Karlova je znamenitý počin :-)

Sváťa (Tykadla)

Převedla sis na desítkovou soustavu, rozložila na prvočísla. Každé z 2,3,5,7,11 se v rozkladu vyskytovalo maximálně jednou, takže si je vyjádřila jako 5 bitů, to převedla zpátky do desítkové a na písmeno. Např. 22=2*11=>10001=17=Q.

reakce na #Jana reagovali #Jana
Jana
5a - číselná šifra

Koukám, že šifra "5a - číselná šifra" měla docela velkou úspěšnost, pro nás bohužel konečná. Může nám prosím někdo vysvětlit, jak se to luštilo, nedá nám to spát :-)) Děkuju!

reagovali #Sváťa
Honza

Jenže 'Lítačka' a 'lítačka' vážně není to samé. ;-)

reakce na #pribik reagovali #Kempas
pribik (Teoretická Pantomima)

Já například se slovem Litacka problem nemam.kazdopadne Diky orgum za pěkný nápad na trasu okolo Prahy😊.

reakce na #3b reagovali #Honza
3b (Zlá koťata)
Nazvoslovi

“Pro mimopražské a Pražáky bez lítačky přijde vhod celodenní jízdenka.”

Jak tohle může někdo napsat, ve stejně větě a zároveň chtít být bran vážně?:)

Tramvajenka se to jmenuje. Sice její plastové verzi tak ta zmatená žena z Asie říká tímhle slovem, ale ona na to má diagnózu:)

reagovali #pribik
3b

My se tam chystali, když nám nevychazela recyklovana dvacka:)

reakce na #Zdenek
3b

Dělali jsme to vytunenou dvackou s abecedou z minule šifry a aniprt.

reakce na #Anonyme(Tykadla)
Bobo (Pralinky zvlášť)

Tomu zcela uprimne z ciste statistickeho hlediska odmitam uverit, ze by se omylem daly umistit v mnozine triceti bodu presne na jedine tri sochy svateho vaclava...v tom musela byt nejaka potmesilost. U nas to do doby tohoto zjisteni take byl pohyb po Karlove moste jen tak na 80%, po nem jiz tak na 110% :)

reakce na #Miki
Miki (Šestý nesmysl)

Jako vážně? Takže to, že pozice tří černých čísel přesně odpovídala právě pozici tří soch na Karlově mostě (při logické orientaci šifry, tedy sever nahoře), kde se zrovna vyskytuje sv. Václav, je taky náhoda?

reakce na #Dano reagovali #Bobo
Zdenek (Freezy Bee)

Posledni pred cilem, tam ale nikdo nedosel...

reakce na #3b reagovali #3b
Dano (Notorická veverka)

To je zase trojan toto...

Karlov most je na 5korune.

5koruna robila perfektne stvrtotacky ktore licovali s pismenami.

Na Karlovom moste je hadajte kolko pilierov so sochami? No ano, dva rady po 15 (to je delitelne 3)

Chutovka, po odcitani 3 kalibracnych bododv zostava 27 pismen (vcitane ch), to je samozrjme 3x3x3

Ked scitame kalibracne body, mame 15+10+2=27

15, 10, 2 sa daju spravit s troma mincami, ktore pripominaju hanojske veze na troch tyckach.

Niektore piliere maju susosie z troch soch.

Ked sa pozriete na obluk 5koruny, su v nom 3 body, tak zeby polsky kriz ked uz mame 3x3x3 a ch?

Fakt diky :)

Edit: aby to nevypadalo nevdacne, sifrovacka sa nam lubila. Najlepsia za nas otocena klavesnica.

reakce na #Anonyme(Tykadla) reagovali #Miki
Anonyme(Tykadla)

Ahoj, zkusím to nějak vysvětlit, on to pak někdo určitě vystihne přesněji. Luštilo se se stejně popsanou 20-ti korunou jako cestička, přičemž černá písmena byly "kalibrační body podle písmen v abecedě". 20-ti korunu si válel tak jak v cestičce a poté si četl písmena, které vyšli pro A,B,C... přičemž "kalibrační body" byly oddělovače

reakce na #Robert reagovali #Dano a #3b
Legre (Zlá koťata)
KČT

Přišla jsem na náhradní luštění šifry . Vyšelo mi heslo KUN :-) ale orgove to neuznali :-( Když jsem napsala písmena,co jsou proti sobě pres papír, do praporkove abecedy a jedno z písmen osově převrátila, (jak to vypadalo prosvicene),tak jedna ruka ukazovala stejne u obou písmen a druha ukazovala jinam.Shodne ruce jsem smazala a vyšlo mi nové písmeno K+V=N

Robert (Zvířátka)
most

Jak se luštil ten most?

reagovali #Anonyme(Tykadla)
3b (Zlá koťata)
Plb

Bylo nějaké stanoviště u sv Václava v léčebně?

reagovali #Zdenek
Věšák (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)

Pusť si Rádio Míchaná...budeš si prozpěvovat "Kde je moje kravička?" ;P

reakce na #Jirka
Věšák (Chlupaté Fraktály Kurta Gödela)
Počasí

Už vidím ty pondělní titulky novin:

V Praze byly nalezeny ledové sochy lidí v podivných polohách. Stejný motiv se opakuje napříč městem...

:D :D

Václaf

🍄

reakce na #Zuzka
Tonda (Zimní Vánek)

Můžeš si pustit tuhle. Řek bych, že vypráví o jediném možném způsobu, jak přežít nadcházející noc. A poslední sloka varuje, že spát během hry není dobrej nápad. :-D https://www.youtube.com/watch?v=KT9qc2eVoBs

reakce na #Jirka
Zuzka

Já hlavně doufám, že letos už nebudou houby :D

reagovali #Václaf
Jirka (Nejnekvazidiagonalizovávatelnější)
Média

Budou letos média??? Nemám si co prozpěvovat...

reagovali #Tonda a #Věšák
Kempas

Hm, s desetinásobným startovným od všech týmu by se o tom mohlo začít uvažovat :-P Zatím doporučujeme nést s sebou pomůcky k (nejen) vnitřnímu vyhřívání, nebo luštit takrychle, abyste všude dorazili před zavíračkou.

reakce na #Marwin
Marwin

... jestli bude u každého stanoviště non-stop otevřená hospoda s dostatečnou kapacitou (!), tak jsou to frajeři a dobrovolně zaplatím dvojnásobné startovné!

reakce na #Bobo reagovali #Kempas
Bobo (Pralinky zvlášť)
Hospody

Doufám, že s ohledem na předpokládané počasí orgové bryskně zajistili v blízkém okruhu každého stanoviště nonstop hospodu :)

reagovali #Marwin
Legre (Zlá koťata)
hledáme nahradnika

Nemá někdo zajem se stát s námi Zle kote?Vypadl nam jeden člen v týmu.Jsme hravi a pohodovi.Kdo ma zájem napište na lenka.brankova na seznam. Mnau

Yeti

Fake news, prý. Však on ti zamrzne úsměv na rtech...

reakce na #Dero
Dero (Přizdisráči)

To budou ty fake news, jak se o tom všude mluví.

reakce na #Marwin reagovali #Yeti
Marwin
Předpověď

Už jste koukali na předpověď počasí? No, ještě že meteorologům vůbec nevěřím, zvlášť tak dlouho dopředu...

reagovali #Dero
Václav

Tak už jsem také nalezl uplatnění.

reakce na #Václav
Laire
Chcete nás?

Dvě mladé, sličné dámy, které se nebojí tmy, vyznají se v mapě (teda aspoň z 50%) a jsou ochotné donést jídlo a alkohol, hledají tým. Ambice máme a pevně věříme, že narozdíl od loňska dojdeme do cíle. Ujme se nás někdo? Laire a Čmelda z Fušenek (lairea@post.cz, pripadne cmeldis@gmail.com)

Václav
Také hledám tým

A ujme se někdo mne? Předem se omlouvám, že výjimečně budu vybíravý. S ohledem na to, jak je tato hra krutá a pro nepražáka časově náročná, upřednostním tým nejen s vysokými ambicemi, ale také potenciálem tyto ambice naplnit. Pište prosím na mail v.stencel na gmailu.

reagovali #Václav
Yeti
Tým nalezen

Tým nalezen.

Yeti
Hledám tým

Ujme se někdo osamělého Yetiho a vezme ho s sebou na Po trati 2018? Pište prosím spíš na mail, ale tady si to přečtu časem taky.

Yeti (yeti@physics.muni.cz)